Табір відпочинку для бійців АТО та їхніх сімей організували на Вінниччині з ініціативи захисника Донецького аеропорту вінничанина Леоніда ГУМЕННОГО.

 

На організацію наметового містечка і проведення в ньому заходів обласна влада виділила сто тисяч гривень. Харчування і перебування у таборі безоплатне. Наметове містечко облаштували на базі відпочинку "Рибаче" на березі озера в селі Петрик Літинського району. Заплановано проведення восьми табірних змін тривалістю п'ять днів кожна. Одночасно у таборі може перебувати п'ять родин. Загалом за час проекту відпочине майже двісті дорослих і дітей. Як стверджують психологи, які працюють у таборі, така обстановка сприяє створенню атмосфери довіри у сім'ї, а тим, хто побував на війні, надає можливість краще адаптуватися до умов мирного життя.

 

-- Щодня з учасниками табору працюють психологи, спортивні інструктори, -- каже заступник директора департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації Ірина КОЦЮБІВСЬКА. -- Організовуємо спортивно-розважальні заходи, охочих дорослих і дітей навчаємо віндсерфінгу, SUP-бордингу, проводимо різноманітні майстер-класи, щодня відбувається перегляд кінофільмів просто неба.

 

-- Формат сімейного відпочинку для нас, учасників АТО, надзвичайно ефективна форма проведення дозвілля, -- каже організатор проекту "кіборг" Леонід Гуменний. -- Це бальзам для душі і тіла. У стократ краще, ніж було у мене, коли після лікування у госпіталі відправили на реабілітацію у колишній старий піонерський табір. Гнітила не тільки обстановка. Найбільше, чого хотілося -- бути поруч з сім'єю. Саме тоді виникла ідея організувати сімейний табір. Дякувати, мене підтримали.

 

-- На державному рівні аналогічних програм сімейного відпочинку для учасників АТО поки що немає, -- продовжує Ірина Коцюбівська. -- З практики нашого табору переконуємося, що в їх започаткуванні є нагальна потреба. Поки що пропонуватимемо поширювати такий проект також у районах області. Кошти не такі вже й значні, а результат -- відчутний.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України