Експерти попрацювали: «погано, але... добре»
       Ліки та вживані авто — маленький плюс
       Космічні тарифи — великий мінус
Як у кого, а у представників українського уряду минулого тижня був доволі поважний привід відкоркувати пляшку-другу дешевенького вина та наповнити келихи, відсвяткувавши таким чином Перші Сто Днів перебування при владі. Кажемо — дешевенького — через те, що на дороге, як переконують аналітики, а надто переважна більшість українців, наші урядовці ще не заробили.

Про це красномовно свідчать і результати дослідження Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», спільно з Реанімаційним пакетом реформ, представлені на форумі «100 днів уряду: перші оцінки і подальші очікування», що відбувся в столиці наприкінці минулого тижня. У дослідженні взяли участь понад 40 експертів-представників громадських організацій. А діяльність уряду оцінювалася за 10-бальною системою.

Отже, — 4,6 бала — така оцінка уряду. Робота ж самого прем’єра Володимира Гройсмана набрала трохи більше — 5,3. І хоч бали невисокі, серед основних політичних успіхів експерти назвали «встановлення спільної політичної лінії з Президентом України» (а хіба Гройсман не представник команди Президента? - Авт.), «готовність працювати з громадськими організаціями, присутність реформаторів в уряді і значні економічні амбіції міністрів за фактичної відсутності політичних амбіцій». Такі от суперечливі успіхи! Одне слово, після тих оцінок хочеться день 23 липня оголосити національним святом «Сто Днів Уряду», зробити вихідним і ознаменувати святковим салютом із сотні залпів та гудіти у сурми на всіх перехрестях столиці, міст та містечок.

За інформацією ж, що міститься на веб-порталі «Слово и Діло», Володимир Гройсман та всі його підлеглі за 100 днів встигли нароздавати 231 обіцянку, 21 з яких виконано, ще 8 — провалено й, відповідно, 202 — у процесі виконання. Якщо ж додати до них зобов’язання, взяті на себе міністрами, що перейшли з попереднього складу уряду:  Зубко, Петренко, Аваков, Полторак, Клімкін, Розенко, Кириленко, Жданов, Стець, то загальна кількість невиконаних обіцянок становитиме вже 352.

На нашу ж скромну думку, коли вже говорити про досягнення уряду за 100 днів, то нарівні із величезним мінусом через те, що досі не призначено повноправного і повноцінного — не тимчасово виконуючого обов’язки — міністра охорони здоров’я, а прем’єр час від часу бере на себе найгостріші проблеми, на додатковий бал заслуговує недавнє скасування ліцензування ліків, що вже мають реєстрацію в країнах ЄС, США, Канаді, Австралії та Японії. Та все ж таки будьмо реалістами і прислухаймося до здорового глузду та думки економічних експертів! Вони в один голос пророкують складнощі в імплементації такого кроку через опір корупціонерів, що втратять мільярдні доходи, тому без бійки не здадуться! Буде ще гаряче!

І ще один крок, до якого нинішній уряд мав безпосередній стосунок і що заслуговує лише на позитивні оцінки експертів, — зниження мит на імпорт вживаних автомобілів з Європи. Очевидці кажуть, коли цей закон ухвалювали, керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявив, що «вперше в українській історії влада бере гроші з кишень олігархів і перекладає їх людям». А Президент Петро Порошенко довго думав, підписувати закон чи ні. Адже з появою дешевших авто з Європи може постраждати близький до нього автобізнес. Поживемо — побачимо. А поки що охочі вже записуються у шоп-тури до Європи за дешевими уживаними залізними кіньми.

Що не кажіть, а третій із моменту Революції Гідності й уже двадцятий в історії незалежної України уряд, на думку експертів, міг би уникнути принаймні якоїсь частки негативу через тарифну політику, особливо серед більшості співгромадян, якби не попередник Володимира Гройсмана на посаді прем’єра — Арсеній Яценюк . Саме від нього і його кабінету очікували непопулярних тарифних рішень. Та Арсенію Петровичу вдалося залишити посаду майже без негативного багажу, тому той «подарунок» дістався В. Гройсману та його команді. Отож, попри всі позитивні кроки нинішнього Кабміну, для більшості українців цей час і цей уряд запам’ятається різким підвищенням цін на газ та тарифів на комунальні послуги. Втім урядовці та пан Гройсман намагаються виправдати ці дії: такі, мовляв, вимоги МВФ.

До речі, ця тема порушувалася і під час усіх закордонних візитів нашого прем’єра. Ще навесні планувалось, що транш МВФ Україна отримає вже у липні. Задля цього уряд ухвалив низку складних рішень про підвищення цін на газ та комунальні тарифи. І хоч знову — вкотре вже — надання кредиту відкладається, влада затято твердить, що переговори з МВФ уже практично завершилися і черговий транш — у нашій кишені. Проте не зайвим буде нагадати представникам МВФ, якщо вони самі того не бачать, що українці отримують найменшу в Європі зарплату і платять найвищу у світі ціну за газ. Тож все йде до того, що скоро вже платити буде нічим.

Отже, салюту не буде. І з червоним днем у календарі доведеться зачекати. До кращих часів!

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Малюнок Миколи КАПУСТИ.