У Коропі, що на Чернігівщині, пройшов 14-й Миколаївський ярмарок. Його відкрив традиційний парад громад.

 

Миколаївського ярмарку коропчани чекають більше, ніж будь-яке свято. До Коропа їдуть ще з ночі перед карнавалом. У центральному парку ставлять старовинні дворики, прикрашають їх очеретом, рушниками і давніми речами побуту. Кожна громада демонструє свою історію та колорит.

 

Миколаївський ярмарок традиційно відкриває головний символ свята -- український гетьман Дем'ян Многогрішний. Із головної сцени свята він бажає землякам великих здобутків у новому році. Ще один колоритний персонаж коропського карнавалу -- баба Калачиха. Завжди весела, оточена хлопцями, вона залюбки ділиться секретами успіху.

 

У Миколаївського ярмарку цікава історія. Його проводять на честь святого Миколая. Ще в 1848 році, коли коропчан косила епідемія холери, їх врятувала ікона чудотворця Миколая, яку принесли з Рихлівського монастиря, що неподалік райцентру. Відтоді щороку коропчани дякують своєму спасителю та ярмаркують.

 

"Звісно, є гуляння, приготування їжі. Але це не головне. Головне -- це самобутність нашого краю, творчість наших майстрів. Головне ж у містечку майстрів", -- каже Володимир КУНІЦИН, голова Коропської райдержадміністрації.

 

Містечко майстрів цього року розтягнулося аж на півкілометра. Народні умільці навезли стільки краму, що жоден гаманець не витримав, і гроші господинь розходились навсібіч. Коропчани ярмаркували аж до ночі. Останні два роки Миколаївський ярмарок не проводили через війну на сході, тож і чарки в куренях піднімали з єдиним побажанням: миру, щастя і добра всім добрим людям!

 

Віктор КОШМАЛ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України