У Національному музеї народної архітектури та побуту України відкрито меморіальну кімнату-музей патріарха українського краєзнавства, Героя України і фундатора цього комплексу історії Петра Тронька.

 

 

В експозиції представлено фото історико-культурних пам’яток, до створення і відродження яких був причетний голова Національної спілки краєзнавців України, зразки виданих під його керівництвом важливих для історії збірок та досліджень. Серед експонатів важливе місце посідають світлини, на яких зображено моменти розбудови та життя Національного музею архітектури та побуту України й участь у цьому академіка Тронька.


Наша історія, патріотизм і відчайдушний героїзм сьогодення, пропаганда мистецтва українців у колі всіх культур світу, проблеми збереження культурної спадщини — це теми, які ніколи не зникали з порядку денного академіка Петра Тронька, зазначила під час відкриття старший науковий співробітник науково-дослідного відділу народного мистецтва і фольклору Інна Кукліна. До речі, вона безпосередньо протягом декількох місяців займалася підготовкою кімнати-музею.


Варто також нагадати, що з іменем академіка Тронька пов’язані підняті з руїн Успенський собор Києво-Печерської лаври та Михайлівський Золотоверхий монастир. Він також доклав зусиль для відтворення Золотих воріт. Великим колективом науковців під керівництвом Петра Тронька опрацьовано та видано «Історію міст і сіл Української РСР». Для розуміння трагічності історії народу у ХХ столітті було відкрито і видано історію репресій в Україні «Реабілітовані історією».


Часто в статтях і наукових роботах дослідники його називають людиною-епохою. І це справді так. Петру Тимофійовичу довелося взяти на свої плечі усі випробування ХХ століття, зазначали під час відкриття кімнати-музею.


Буремні революційні часи забрали у нього батька і примусили залишити з родиною рідне слобожанське село Заброди. Ставши молодим шкільним вчителем, Тронько дивився у голодні дитячі очі в 1932—1933 роках і шукав можливості врятувати земляків від страшної долі. Війна опалила його молодість. На очах майора авіації гинули його вірні друзі. Тому протягом життя тема війни боліла академіку Троньку. Під його керівництвом повстали в Україні пам’ятники героям-оборонцям рідної землі. А найбільший з’явився на київських пагорбах — тепер це Музей історії України у Другій світовій війні. Далі повстало велике життєве завдання — залишити Україну нащадкам. І не лише сучасну, а Україну як колиску великого народу, як скарбницю величезної культурної спадщини, що ми можемо тепер спостерігати в музеї в Пирогові.

 

Фото надано Музеєм народної архітектури та побуту України.