На Дніпропетровщині вперше за останні тридцять років зареєстровано випадок правця — на нього захворіла п’ятирічна Надійка у Васильківському районі. Фахівці знову наголошують на важливості щеплень.

Дитина, за життя якої нині борються медики, не мала обов’язкових щеплень, розповіла журналістам головний спеціаліст з дитячої імунології департаменту охорони здоров’я ОДА Ірина Сичова. Нині маленька у тяжкому стані, для її лікування є все необхідне, медики та добродійники забезпечили препарати та кошти.
«Альтернативи профілактичним щепленням нині нема. Це єдиний спосіб запобігти захворюваності і смертності дітей від тих недугів, від яких є вакцина. У нашій країні 10 інфекцій (туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, гепатит В, гемофільна інфекція, кір, паротит, краснуха) можна попередити за допомогою щеплень. Вони є обов’язковими і прописані в наказі МОЗ №551», — наголосила фахівець. Щоправда, обсяги безплатних вакцин у медичних закладах області значно менші за потреби.
Як зазначила Ірина Сичова, останнім часом ситуація в регіоні із інфекційними захворюваннями стала напруженішою. Зокрема, за сім місяців 2016-го на Дніпропетровщині від кашлюку померло чотири дитини віком до року. Вони були нещеплені.

Дніпропетровська область.