Дніпро перше серед українських міст запускає інтерактивну карту аналізу стану доріг -- систему Navizor. За її допомогою городяни зможуть оцінювати шляхи (розібратися, як це працює, допомагає відеоролик) і переглядати всю інформацію про них. У понеділок новацію презентували міський голова Борис ФІЛАТОВ і радник міністра інфраструктури Яніка МЕРИЛО.

 

Сервіс розроблено фахівцями з Івано-Франківська, він має web-версію та мобільний додаток. Щоб Navizor містив більш детальну інформацію, його поєднають з уже працюючою електронною мапою ремонту доріг обласного центру. Планується, що система в кінцевому варіанті відображатиме індекс дороги, тип покриття, термін старту ремонту та вартість робіт тощо. Navizor також даватиме змогу залишати фото різних ділянок і коментарі до них. Невдовзі сервіс запрацює повноцінно.

 

Наповнюватимуть карту фахівці департаменту інформаційних технологій міськради. Наразі на неї нанесено вже 480 доріг, що перебувають на балансі міста. Найближчим часом тут з'являться і решта 80.

 

За словами очільника Дніпра, така паспортизація дала змогу оцінити реальний стан доріг обласного центру. Як показав попередній аудит, із майже 3000 кілометрів міських автошляхів 40 відсотків -- у поганому стані, і потребують оновлення. У 2016-му на капітальні та поточні ремонти в міському бюджеті передбачили 650 мільйонів гривень.

 

Галина НЕРЕТІНА.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України