Власний завод ядерного палива — недалека перспектива

У зоні відчуження будуватимуть сонячні електростанції

З початку наступного року уран постачатиме Австралія


Україна домовилася з американською компанією Westіnghouse про будівництво заводу ядерного палива на нашій території. Також Штати обіцяють кредит на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу в Чорнобильській зоні. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.


«Ми провели плідну розмову з Westіnghouse... домовилися про диверсифікацію поставок ядерного палива майже для половини блоків... про будівництво заводу ядерного палива на території України», — розповів міністр і нагадав, що через блокування рахунків «Енергоатома» в квітні склалася критична ситуація з вивезенням відпрацьованого ядерного палива до Росії.


«У ході перемовин із США було підписано кредитну угоду на 260 млн. дол. на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу на території Чорнобильської зони», — сказав Насалик. Він також повідомив, що вдалося розблокувати рахунки «Енергоатома». «Ми відновили господарську роботу «Енергоатома», закуплені запасні частини, до кінця вересня будуть проведені всі необхідні роботи, і атомна промисловість увійде у звичний режим», — запевнив І. Насалик.


У  зоні відчуження Чорнобильської АЕС перспективно збудувати сонячні електростанції, принаймні, так вважають у Міністерстві екології і ведуть пошук інвесторів для цього проекту. Як зазначають фахівці, розвиток сонячної енергетики в Чорнобилі має чимало переваг: 30-кілометрова зона, де неможливі ні сільське господарство, ні промисловість, економічно використовуватиметься. Високовольтні лінії, що залишилися від АЕС, можна перемкнути на геліоустановки. Земля тут дешева, люди вміють поводитися з енергообладнанням.


За останніми відомостями, Україна планує встановити сонячні батареї загальною потужністю 1000 МВт, для чого потрібно 1,1 млрд. євро. Міністр екології України Остап Семерак повідомив, що інтерес до проекту вже виявили дві американські інвестиційні компанії та чотири канадські фірми.


На продовження теми атомної енергетики не можемо оминути увагою те, що Україна та Австралія навесні цього року досягли угоди про мирне використання ядерного палива.


Про сьогоднішній стан домовленостей Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австралії Микола Кулинич повідомив, що «для України укладення такої угоди є життєво необхідним кроком. Адже до цього ядерне паливо ми купували в Росії, з якою згорнули торгові відносини з відомих причин. Австралія ж виявила готовність покрити від 30 до 70% наших потреб у ядерному паливі, що може зробити її фактично стратегічним постачальником для українських АЕС», — зазначив М. Кулинич.


За його словами, документ є величезною економічною опорою для вибудовування політичної співпраці між нашими країнами, оскільки має не тільки суто економічний характер, а багато в чому вирішує для України питання енергетичної безпеки.


Український дипломат зауважив, що для реалізації постачання необхідним буде укладання комерційних контрактів. Якщо не буде збоїв, перших поставок австралійського палива можна очікувати на початку наступного року.


Підсумовував Віктор БОНДАР.