Проведений Держенергоефективності України аналіз попиту на «теплі кредити» свідчить, що співвітчизники найактивніше долучаються до енергомодернізації свого житла в тих регіонах, де є додаткова місцева фінансова підтримка. Мабуть, тому наприкінці липня нинішнього року уряд дав доручення обласним державним адміністраціям спільно з органами місцевого самоврядування прискорити прийняття місцевих програм співфінансування енергоефективних заходів для населення. А ще Кабінет Міністрів України додатково виділив 100 мільйонів гривень на підтримку населення в утепленні до зими, збільшивши державну безповоротну допомогу до 35 відсотків.

 

 

Скористаються двісті тисяч родин


«Це означає, — кажуть у Держенергоефективності, — що ще більше українських родин зможуть скористатися урядовою підтримкою: закупити обладнання та матеріали, енергомодернізувати свої оселі, а отже, менше платити за комунальні послуги в опалювальний період».


У відомстві наголосили, що умови участі в урядовій програмі з енергоефективності для ОСББ та ЖБК не змінюються. Як і раніше, мешканці багатоповерхівок можуть розраховувати на 40 відсотків безповоротної державної допомоги. А якщо у складі об’єднань є субсидіанти, то таке ОСББ чи ЖБК безповоротно отримає відшкодування до 70 відсотків коштів на проведення енергоефективних заходів.


У держбюджеті на підтримку ОСББ/ЖБК є ще майже 70 мільйонів гривень. Тобто провести комплексну термомодернізацію частково за кошти держави зможуть ще в понад 2 200 будинках, а це майже 180 тисяч сімей, інформує Держенергоефективності.


Про місцеві програми підтримки


Нині в Україні діє майже 180 програм, за якими співгромадяни можуть отримати, крім урядової, додаткову — місцеву — компенсацію своїх витрат на проведення енергомодернізації осель. Із них 79 програм із виділеним на цей рік фінансуванням у розмірі понад 60 мільйонів гривень.


«Надання українцям безповоротної фінансової допомоги на енергомодернізацію одночасно з державного та місцевих бюджетів значно здешевлює вартість енергоефективних заходів та стимулює населення активніше утеплюватися», — каже голова Держенергоефективності Сергій Савчук. Саме тому відомство закликало міських голів пришвидшити прийняття місцевих програм із відшкодування частини суми чи відсотків за «теплими кредитами», виділити кошти на їхнє фінансування та активніше розповідати населенню про вигоду від термомодернізації осель.


«Час органам влади на місцях активізуватися та зробити все можливе, щоб українці, особливо малозабезпечені, отримували додаткову безповоротну грошову допомогу на утеплення, заміну газових котлів та восени могли в рази менше платити за комунальні послуги», — наголошують у Держенергоефективності.


Національне дослідження «Ефективність державної підтримки реалізації енергоефективних заходів», проведене відомством спільно зі Світовим банком і Агентством США з міжнародного розвитку (USAІD), доводить, що енергоефективні заходи — це зменшення плати за житлово-комунальні послуги як мінімум удвічі та підвищення комфорту і вартості житла.


Попереду мешканці Львівщини


Минулого місяця понад 3,5 тисячі українських родин скористалися урядовою програмою з енергоефективності та придбали «негазові» котли на суму 62 мільйони гривень. Це у чотири рази більше, ніж у червні, поінформували у Держенергоефективності. Найактивніше переходять на альтернативне опалення мешканці Львівської області, які вже встановили 2 544 «негазові» котли. А посприяла цьому ще й додаткова підтримка місцевої влади, а саме — відшкодування з обласного бюджету 20 відсотків річних за «теплими кредитами» на такі котли. Тож можливістю стати незалежними від газу, встановити твердопаливний котел й отримати 20 відсотків відшкодування з держбюджету скористалося вже понад 19 тисяч родин.


Котли на твердому паливі мають низку переваг порівняно з газовими. Зокрема, це відсутність складних дозвільних процедур на їхнє встановлення і низька ціна альтернативного палива. До того ж споживач може самостійно обирати необхідний йому вид палива.


Крім того, підраховано: встановивши твердопаливний котел, середньостатистична родина зможе заощадити майже 17 тисяч гривень протягом опалювального сезону. Наприклад, витрати домогосподарства на опалення будинку площею 100 квадратних метрів в опалювальний період, за новими цінами на газ, становитимуть майже 29 тисяч гривень, а витрати на опалення дровами — майже 12 тисяч гривень, переконують у Держенергоефективності.


Скористалися допомогою місцевої влади


А цього місяця програми підтримки населення під час впровадження енергоефективних заходів почали діяти ще й у Хмельницькій та Полтавській областях. З моменту їх старту мешканці регіонів, не гаючи часу, активно звертаються до місцевих органів влади по безповоротну фінансову допомогу на утеплення власних осель.


Так, лише за кілька днів місяця приблизно півтори тисячі жителів Хмельниччини скористалися регіональною програмою відшкодування 15 відсотків річних за кредитами, залученими на проведення енергоефективних заходів. Загальна сума компенсації становила 155 тисяч гривень.


А місцева влада Полтавщини почала відшкодовувати населенню та ОСББ 10 відсотків річних за кредитами на утеплення. За перші дні серпня учасникам програми з обласного бюджету вже компенсовано 17 902 гривні. За даними Полтавської облдержадміністрації, бюджет програми цьогоріч сягне мільйона гривень.


У Держенергоефективності нагадують, що в Україні діє майже 180 місцевих програм підтримки населення та ОСББ із впровадження енергоефективних заходів. За підтримки місцевої влади учасники програм мають можливість замінити старі вікна на нові з енергозберігаючим склом, встановити лічильники води та тепла, радіатори опалення, багатозонні лічильники електроенергії, утеплити стіни, підвали, горища.


Фінансування обласних програм збільшено


«Спостерігаючи зростаючий попит українців на державну допомогу під час утеплення, місцеві органи влади приймають рішення про збільшення фінансування своїх програм здешевлення «теплих кредитів». Так вчинила влада Львівщини, виділивши додатково 9 мільйонів гривень на реалізацію такої програми у нинішньому році. Схоже рішення також прийнято у Вінницькій та Житомирській областях», — кажуть фахівці Держенергоефективності.


Так, лише минулого місяця Вінницька обласна рада додатково виділила 3 мільйони гривень на реалізацію населенням та ОСББ енергоефективних заходів. Нині загальний обсяг фінансування цієї регіональної програми становить 5 мільйонів гривень. Із них 1,9 мільйона гривень уже відшкодовано 2 470 позичальникам «теплих кредитів».


А Житомирська обласна рада спрямувала додаткові 1,6 мільйона гривень на відшкодування 10 відсотків суми «теплих кредитів» для фізичних осіб та 15 відсотків — для ОСББ і ЖБК. Загалом бюджет обласної програми нинішнього року становить 2,6 мільйона гривень, з яких 989 тисяч уже відшкодовано. Зокрема, два ОСББ отримали компенсацію на суму 18 000 гривень, а 1055 родин — на суму понад 970 тисяч гривень.


Мільйон на утеплення


«І у Краматорську на Донеччині запрацювала Програма відшкодування частини суми «теплих кредитів», — переконують у Держенергоефективності. Завдяки цьому населення має можливість отримати з міського бюджету компенсацію 10 відсотків своїх витрат на енергоефективні заходи, а ОСББ — 15 відсотків.


На реалізацію цієї програми Краматорська міська рада на сесії вирішила виділити мільйон гривень. За перші тижні серпня програмою вже встигли скористатися 85 містян, яким відшкодовано з міського бюджету понад 135 тисяч гривень.


Варто додати, що програму в Краматорську розроблено й започатковано завдяки співпраці з Держенергоефективності. Краматорська міська рада із власної ініціативи приєдналася до реалізації урядової програми. Для цього міський голова Андрій Панков підписав заяву—приєднання до Меморандуму про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків між Держенерго-
ефективності та Донецькою облдержадміністрацією.

 

ЦИФРА

 

На початку серпня цього року Держенергоефективності здійснило чергове відшкодування за кредитами, залученими населенням на енергоефективні заходи в червні в рамках урядової програми.

Цього разу сума компенсації становила 55,99 мільйона гривень.


Кошти з державного бюджету спрямовано на рахунки уповноважених банків для подальшого перерахування позичальникам «теплих кредитів».


Загалом цьогоріч учасники програми отримали з держбюджету безповоротну фінансову допомогу на утеплення житла в розмірі 534,53 мільйона гривень.

 


Матеріали та інфографіку надано управлінням комунікації та зв’язків із громадськістю Держенергоефективності.