«Вінниця за чисте майбутнє» — під таким девізом уже другий рік поспіль трудяться працівники Вінницького територіального центру соціального обслуговування населення.


— Відвідуючи одиноких людей, пропонуємо їм здавати відпрацьовані батарейки та лампочки, що вже вийшли з користування, — каже заступник директора Центру Леся Стрільчук. — Самі також збираємо такі відпрацьовані матеріали і відправляємо їх на утилізацію. Можливо, наша роль не така вже й істотна, але якщо одна батарейка розкладається у природних умовах протягом десятків років, завдаючи непоправної шкоди екології, то важливо не викидати її у сміттєвий бак».


А ще працівники Центру брали активну участь у виставці енергозберігаючого обладнання та матеріалів, організованій Вінницькою міськрадою, що стала одним із наймасовіших заходів, та в Тижні сталої енергетики, що проводився в обласному центрі.


Відвідувачі виставки цікавилися представленими на ній сонячними колекторами, зокрема можливістю встановити їх у своїх домівках, енергоощадними матеріалами. Власники шести електромобілів продемонстрували відвідувачам свою техніку. На одному з авто був напис: «Їжджу без бензину, за 20 гривень — 100 кілометрів». Два автомобілі переобладнали з бензинових двигунів на електричні.


В інформаційному кіоску фахівці надавали консультації з питань утеплення квартири або житлового будинку. Роз’яснювали, як можна отримати кредити на утеплення, повідомляли контакти фірм, що спеціалізуються на наданні таких послуг. Кожен охочий міг узяти участь у майстер-класі з виготовлення вітряків, інших простих засобів альтернативної енергетики. Дітям пропонували долучитися до участі у квестах, також їх навчали роздільного збирання побутових відходів.


Вінницька область.