Першу операцію на відкритому серці провели у Вінниці за підтримки кардіохірургів Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова. Директор Інституту член-кореспондент Національної академії медичних наук Василь Лазоришинець назвав її вдалим досвідом співпраці столичних і обласних кардіохірургів. На прес-конференції для журналістів у Вінниці наголосив, що фахівці інституту допомагатимуть колегам з міста над Бугом оперувати до сотої операції. Чому саме таку цифру назвав відомий медик?

 

Роботу координував директор інституту


— Самостійно вінницькі кардіохірурги зможуть оперувати після того, як проведуть сто операцій у тандемі з лікарями нашого інституту, — зазначив Василь Лазоришинець. — Наша позиція така: самостійно допускати хірурга до операції можна після того, як він виконав сто операцій. До того часу вінничани оперуватимуть за участю наших фахівців.


За його словами, співпраця з Вінницьким регіональним клінічним центром серцево-судинної патології, де провели першу операцію на відкритому серці, не обмежуватиметься хірургічними втручаннями. «Це буде планомірна робота, що передбачатиме консультації фахівців інституту, участь у консиліумах. У випадках складних захворювань пацієнта доставлятимуть до Києва», — наголосив Василь Лазоришинець.


Щорічно в Інституті Амосова оперують у середньому понад півтисячі пацієнтів з Вінницької області. Департамент медицини Вінницької облдержадміністрації ініціював укладення договору про співпрацю між Національним інститутом серцево-судинної хірургії та Вінницьким регіональним клінічним центром серцево-судинної патології. Йдеться про розвиток та вдосконалення кардіохірургічної практики в медичних закладах регіону. Ініціативу підтримала обласна влада. Столичні кардіохірурги відгукнулися на пропозицію. Результатом стала перша операція на відкритому серці. Раніше її довелося б робити в Києві. Тепер столичні медики приїхали до Вінниці. Їхня робота завершилася вдало. Після цього досягнуто домовленості про розширення видів оперативного втручання. Наступним етапом стануть операції з усунення клапанної патології та виправлення уроджених вад серця.


Пацієнт, якому провели операцію на відкритому серці, — 47-річний мешканець одного з сільських населених пунктів краю. У лютому нинішнього року він переніс інфаркт. Після детального обстеження лікарі дійшли висновку: без операції не обійтися. Оперував професор з Києва Анатолій Руденко. Він учень Миколи Амосова, разом із відомим ученим-кардіохірургом працював протягом двадцяти років. До складу операційної бригади входили 14 фахівців. Більшість — вінницькі кардіохірурги. Роботу в операційній координував директор Інституту Амосова Василь Лазоришинець. Операція з аортокоронарного шунтування тривала протягом трьох з половиною годин. Пацієнта після кількатижневої реабілітації виписали з Вінницького клінічного центру серцево-судинної патології. Нині він перебуває вдома, почувається добре.


Готують кардіохірургів для майбутнього закладу


У грудні нинішнього року у Вінниці розпочнуть будівництво нового регіонального центру серцево-судинної патології. Кошти на його спорудження на загальну суму 32 мільйони доларів передбачено Світовим банком. Майбутня медична установа обслуговуватиме не тільки пацієнтів з Вінниччини, а й із сусідніх областей. Протягом року тут оперуватимуть понад шістсот пацієнтів. Спорудити її планують упродовж трьох наступних років.


— Маємо вже тепер подбати про фахівців для нового медичного закладу, — каже ректор Вінницького національного медичного університету імені Пирогова Василь Мороз. — З цією метою створено нову кафедру ендоскопії і серцево-судинної хірургії. Студенти, які опановуватимуть такі знання, стануть кардіохірургами та фаховими спеціалістами в галузі кардіохірургії. Важливо, що в навчальних програмах застосовуємо досвід європейської медицини. Адже в майбутньому центрі використовуватимуть кращі сучасні технології.


Під час презентації майбутньої лікувальної установи директор обласного департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович повідомила, що колектив налічуватиме понад п’ятсот працівників. Співпраця вінницьких кардіохірургів з Інститутом Амосова — один із кроків у підготовці персоналу. Проектно-кошторисну документацію виготовили за кошти Вінницької міськради. 

Вінницька область.

 

ФАКТ

 

На мільйон населення нашої держави 600—700 пацієнтів потребують операцій на серці. Протягом року в Інституті Амосова виконують приблизно п’ять тисяч хірургічних втручань.


(Дані Національного інституту серцево-судинної хірургії).