Із вулиць Дніпра протягом цього року приберуть близько трьох тисяч незаконних кіосків. Це майже половина ларьків, які нині працюють у місті. Приблизно така ж їх кількість отримала відповідні дозволи, а до кінця осені "білий" список розширять ще на півтисячі МАФів.

 

Як розповів начальник управління реклами та торгівлі міськради Руслан МОРОЗ, узаконили ті кіоски, котрі бодай якось можна було привести до норми. Але лишаються споруди, на які неможливо видати паспорт-прив'язку або оформити оренду землі, оскільки вони, як правило, стоять на перехрестях, біля пішохідних переходів, у скверах. Демонтуватимуть їх або самі власники, або КП "Благоустрій", якщо останні відмовляться.

 

За словами Руслана Мороза, незаконні кіоски становлять загрозу здоров'ю та навіть життю містян. МАФи, розміщені не за правилами, часто заважають проїзду транспорту, в тому числі "швидкої" або пожежників. А ті ларьки, де торгують їжею, нерідко нехтують санітарними нормами, наслідком чого стають масові отруєння.

 

Та, як виявилось, це не найбільше лихо. Як нагадав Руслан Мороз, минулого четверга в місті під час зливи від удару струмом біля кіоску загинув чоловік -- потерпілий начебто торкнувся решітки споруди. За даним фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК (з додатковою правовою кваліфікацією "нещасний випадок"). За словами начальника управління реклами та торгівлі міськради, цей кіоск нині не працює, він не має жодних дозвільних документів, тож ніяк не міг отримати техдозвіл на підключення до електромережі. Власник споруди нині невідомий. Руслан Мороз зазначив, що представники міськради не раз зверталися до постачальників електроенергії з проханням відключати незаконні торгові точки від живлення.

 

*

P.S.

 

Місто очистять від оголошень

 

Минулого тижня в Дніпрі почалась активна боротьба з розклеюванням оголошень на парканах, електроопорах та стовпах. За словами заступника міського голови Михайла Лисенка, по допомогу чиновники звернулися до патрульної поліції Дніпра. Лише за чотири дні правоохоронці затримали 32 особи, щодо всіх них складені адміністративні протоколи. Цікаво, що декотрі з порушників офіційно працювали в рекламних агенціях, а штрафи для організацій, які порушують правила благоустрою, значно вищі, ніж для фізичних осіб. Очистити місто від незаконних оголошень планують протягом цього року.

 

Галина НЕРЕТІНА.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України