На Чернігівщині для розв'язання проблеми із забрудненням річки Остер, про що писав "Голос України", обласна рада створила робочу групу. Її керівник  -- заступник голови облради Арсен Дідур зазначив: "Надійшло звернення 1670 жителів Козелецького району з проханням розглянути питання забруднення річки на сесії облради. Ми заслухали інформацію Деснянського басейнового управління водних ресурсів і плануватимемо заходи для врятування водної артерії".

 

Екологічне лихо зачепило три райони області, через які протікає Остер. Небайдужі мешканці давно били на сполох, а начальник екологічної інспекції -- головний державний екологічний інспектор Леонід Бурковський заспокоював -- винні, мовляв, дощі, а річка чиста. Недарма провід обласної організації Народного руху поставив вимогу щодо його звільнення із займаної посади. Особливо після того, як міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак визнав бездіяльність чернігівських підлеглих.

 

"Версії, що все це -- природні процеси, викликають у громадськості великі сумніви, -- каже заступник голови Козелецької райдержадміністрації Юрій Заславський. --  Якщо виявиться, що забруднення хімічне, зловмисник має відповісти по закону та відшкодувати збитки. Наша річка -- це артерія регіону: тут люди відпочивають, а сільське господарство без неї "загнеться". Нині єдиний вихід -- рятувати річку".

 

Для розчистки русла Остра потрібно приблизно 30 мільйонів гривень. Зрозуміло, що сума завелика для обласного бюджету. Тому робоча група облради розглядає можливості залучення коштів державної програми оздоровлення малих річок та програми ПРООН.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України