За сім місяців поточного року вже понад 76 тисяч українських родин скористалися урядовою програмою з енергоефективності та отримали безповоротну фінансову допомогу на утеплення житла. Майже третина цих сімей, а саме — 22,3 тисячі домогосподарств, скористалися ще й місцевою підтримкою та отримали додаткове відшкодування своїх витрат із місцевих бюджетів на суму 19 мільйонів гривень. По місцеву підтримку звертаються і ОСББ. Цьогоріч понад 70 ОСББ отримали компенсації з місцевих бюджетів на суму майже мільйон гривень.

 

 

Хто ще не утеплився?


Можливість скористатися одразу кількома програмами підтримки, пояснюють у Держенергоефективності, стимулює українців до енергозбереження. Адже подвійна, а інколи й потрійна допомога на утеплення — з державного, обласного чи районного/міського бюджетів — значно здешевлює вартість енергоефективного обладнання та матеріалів, зменшуючи в такий спосіб фінансове навантаження на бюджет родин під час утеплення.


Так, завдяки ініціативі агентства Держенергоефективності у 2016 році прийнято 184 місцеві програми, за якими відшкодовується частина відсотків чи суми «теплого кредиту». Зокрема, прийнято 24 обласні програми, дія яких поширюється на всі райони й міста відповідного регіону та обласний центр у тому числі. Додатково в цих регіонах запроваджено 93 районні та 67 міських програм.


Сьогодні вже виділено фінансування 14 обласних, 31 районної, 43 міських програм у розмірі 62,6 мільйона гривень. Із них майже половина — на реалізацію обласних програм. Варто відзначити, що місцеві програми спрямовано на різні категорії учасників: одні надають компенсацію як фізичним особам, так і ОСББ, інші зорієнтовані лише на одну категорію позичальників.


Держенергоефективності продовжує співпрацювати з органами місцевого самоврядування з метою прийняття місцевих програм відшкодування за «теплими кредитами», а також їх розширення на всі категорії позичальників, та головне — задля виділення коштів на їх фінансування.


Удруге зважилися на залучення додаткових коштів


Представники ОСББ задоволені участю в урядовій програмі з енергоефективності. Тому й звертаються повторно по державну фінансову допомогу на впровадження енергоефективних заходів. Одне з таких — ОСББ «Альма-центр», що в Харкові.


Уперше воно стало учасником програми восени минулого року та залучило майже 360 тисяч гривень на утеплення будинку. Держава відшкодувала 168 тисяч гривень. Оскільки в багатоповерхівці є сім’ї—отримувачі субсидій, яким за умовами програми надається 70 відсотків компенсації, то загальна cума державної допомоги для ОСББ становила навіть більше, ніж 40 відсотків. У результаті мешканці отримали утеплений будинок з комфортними умовами проживання у ньому та економію витрат на опалення. На цьому ОСББ не зупинилося, а вирішило вдруге скористатися програмою та встановити ІТП. Оскільки нещодавно в Харківській області запрацювала регіональна програма здешевлення «теплих кредитів», то ОСББ цього разу отримає понад 60 відсотків відшкодування своїх витрат: 40 відсотків із державного бюджету та 20 — з обласного.


Львівське ОСББ «Берегиня» також удруге звернулося по урядову допомогу та залучило значну суму коштів на комплексне утеплення шестиповерхового будинку — 1,35 мільйона гривень. Перший досвід участі у програмі був позитивний. ОСББ встановило прилади обліку тепла та електроенергії, нові вікна, модернізувало освітлення, вклавши 143 тисячі гривень. Із цієї суми 43,6 відсотка — із врахуванням субсидіантів — відшкодувала держава, а ще 30 — місцева влада. Після модернізації освітлення в під’їздах витрати будинку на електроенергію зменшилися більш як утричі!


Отже, ОСББ, які вже скористалися програмою, підрахували економію витрат на комунальні платежі, усвідомлюють необхідність проведення більш серйозних енергоефективних заходів та зважуються на залучення додаткових коштів.


Загалом попит на державну підтримку серед ОСББ продовжує зростати. Лише за перший тиждень серпня ще шість ОСББ приєдналися до програми, залучивши понад півмільйона гривень на енергоефективні заходи в багатоповерхівках.

 

ЦИФРА 

 

За весь час дії програми 317 ОСББ та ЖБК стали її учасниками та залучили понад 31 мільйон гривень на утеплення житла.

 

Так утеплюють багатоповерхівки.


Матеріал, фото та інфографіку надано Управлінням комунікації та зв’язків із громадськістю Держенергоефективності.