Роль Верховної Ради України в проголошенні та утвердженні незалежності української держави обговорювали учора під час круглого столу, що відбувся в парламенті. Захід проводився Асоціацією народних депутатів за сприяння Програми «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки відділу демократії Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) в рамках співпраці із Верховною Радою України. Участь у ньому, зокрема, взяли народні депутати першого — шостого скликань.

 


«До кого можна апелювати краще, ніж до вас, людей, які створювали підвалини, засади українського парламентаризму», — зауважив Директор Програми USAІD РАДА Ігор Когут. «Сьогодні український законодавчий орган потребує величезної підтримки з вашого боку. Вашого досвіду, авторитету, знання, репутації. Роль і місце парламенту потребують не лише переосмислення, а й посилення. Щоразу ми бачимо виклики: питання повноважень, противаги повноважень, балансу повноважень. Парламенту потрібно повертати собі визначальне місце представницького органу, органу, який визначає законодавчу політику країни і здійснює дуже важливу функцію контролю», — сказав він.


Перший Президент, Голова Верховної Ради першого демократичного скликання Леонід Кравчук наголосив на ухваленні парламентом нинішнього восьмого скликання двох важливих рішень: «Нинішня Верховна Рада разом із Президентом, урядом остаточно визначили європейське майбутнє України. Триває процес відклеювання України від Росії. Адже за 25 років незалежності не було жодного дня, щоб Росія не намагалася приборкати нашу країну. Відбувалося постійне шантажування газом. Відклеювання від Росії — це великий здобуток, цивілізаційний прорив».


Він закликав присутніх зробити все, щоб допомогти нинішній владі вирішити питання будівництва української незалежної держави, її розбудови. «Маємо завершити війну, реформи, побороти корупцію. Усе це має відбуватися за нашою участю та допомогою», — наголосив він і додав: «Нині не час сперечатися через дрібниці. Нині час об’єднуватися заради України».


Народний депутат І—ІІ та ІV—V скликань Левко Лук’яненко має власний рецепт, як покращити діяльність Верховної Ради. За його словами, проблема у відсутності політичної структурованості — нині у нас налічується понад 300 партій. «Кожна політична сила — це клуб за інтересами. Як правило, такий клуб дуже легко купити. Тому й потрібна структуризація політичних сил. Без неї не буде основного елемента в громадянському суспільстві, який конче необхідний», — зауважив він.


Об’єднати споріднені партії, за його словами, можна за допомогою «юридичного батога»: «Він допоможе розігнати політичні партії. Частина з них опиниться в канаві, решта — об’єднаються. Простими вмовляннями цього не досягти. Врешті, парламент буде тоді ефективний, коли у ньому буде представлено три-п’ять партій. Коли за кожною партією стоятимуть мільйони виборців. Така партія не гнутиме ні перед ким голову», — наголосив Л. Лук’яненко. Як приклад депутат навів Польщу, де такий закон було ухвалено у 90-х роках.


Доктор історичних наук, професор Володимир Сергійчук говорив про важливість багатовекторної законодавчої роботи парламенту. Саме успішна діяльність на цій ниві визначає загальний життєвий рівень як окремої людини, так і суспільства загалом.

 

Левко Лук’яненко — народний депутат України І—ІІ, ІV—V скликань, Іван Заєць — народний депутат України І—ІV та VІ скликань, Володимир Сергійчук —    доктор історичних наук, професор, академік Академії наук вищої школи України.

 

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук, директор Програми USAІD Рада Ігор Когут.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.