Наскільки здорожчає світло? 

Кому і наскільки знизять тарифи на тепло та воду?

 Зростання на словах та в кишенях...

 

Післязавтра на нас чекає чергове, вже п’яте — і ще на чверть! — підвищення тарифів на електроенергію. А ще раніше, нагадаємо, Державна служба статистики України повідомляла: порівняно з липнем минулого року цьогорічні ціни на електроенергію зросли на 56,4%, що, зазначимо від себе, не завадило Прем’єр-міністрові Володимиру Гройсману заявити про наміри підвищувати енергетичну незалежність держави за рахунок зростання генерації електроенергії на атомних і гідроелектростанціях, а також із поновлюваних джерел, додавши, що сьогодні Україна споживає утричі більше ресурсів на людину, ніж Польща.


Тим часом експерти нагадують, що частка АЕС в обсязі купленої минулого року ДП «Енергоринок» електроенергії зросла до 57,2% — з 50,1% у 2014 році. Водночас частка великих ГЕС і ГАЕС скоротилася до 4,5% з 5,3% відповідно, а малих — до 0,12% з 0,15%. Вітроелектростанції (ВЕС) у минулому році виробили лише 0,68% електроенергії, що приблизно дорівнює показнику попереднього року — 0,7%. Частка сонячних електростанцій (СЕС) останні три роки залишалася на рівні 0,29—0,33%. Погодимося з прем’єром, що «в нас величезний потенціал», але сьогоднішні тарифи переконують: навіщо перейматися таким дріб’язком, коли можна підвищити тарифи! Пригадаймо, ще задовго до нинішнього подорожчання експерти сходилися на думці, що ціна електроенергії в Україні наполовину вища, ніж у Європі! То куди вже зростати?!


Отож не кажіть, що не чули: з 1 вересня при споживанні до 100 кВт/год. вартість електроенергії збільшиться з 0,57 грн. до 0,714 грн. за 1 кВт/год., а при споживанні від 100 до 600 кВт/год. — з 0,99 грн. до 1,29 грн. за 1 кВт/год. А тим, хто споживатиме понад 600 кВт/год., доведеться платити не 1,56, як тепер, а 1,638 грн. за 1 кВт/год.


Утім, є і хороша новина (по-секрету) — деяким категоріям споживачів у Києві, Сумах, Тернополі, Черкасах та Чернігові з 1 вересня майже на 10% знизять тарифи на гарячу воду й опалення! Хто ж вони — щасливці, які платитимуть менше за інших, а головне, чим пояснити таку щедрість чиновників?


За інформацією НКРЕКП, комісією, спільно з ліцензіатами, опрацьовано питання щодо виконання технічних заходів з проведення реконструкції обладнання теплоелектроцентралей, що дасть змогу збільшити частку вугілля у виробництві теплової енергії для потреб населення і в такий спосіб зменшити відповідні тарифи для ТОВ «Єврореконструкція», ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання», ТОВ «Сумитеплоенерго», КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», ПАТ «Черкаське хімволокно», КП «Черкаситеплокомуненерго», ТОВ «ТехНова».


Як наголошують фахівці, коригування тарифів у межах 10%, що здійснило НКРЕКП для перелічених підприємств, може бути пов’язано як із офіційно оприлюдненою версією: реконструкція та модернізація обладнання, так і з анонсованою Генпрокурором Юрієм Луценком всеукраїнською перевіркою комунальних підприємств щодо відмивання державних коштів. Нелогічно якось виходить: тарифи на теплову енергію та гарячу воду в цих підприємствах встановлювалися НКРЕКП 09.06.2016, а тепер — менше ніж за 2 місяці — переглядаються!!! Можливо, ці 10% від самого початку були зайвими та закладались навмисне. За якісної перевірки все це досить легко з’ясувати!


«За нинішнього підходу держави до регулювання тарифів на послуги природних монополій тарифи постійно зростатимуть, при цьому підприємства, що надають послуги, не залежно від рівня тарифу демонструватимуть збитковість», — резюмують фахівці.


І наостанок. Якщо ви ще не втомилися від цифр, маємо резюмувати, що Група ІCU поліпшила прогноз інфляції в Україні на 2016 рік до 11% проти раніше прогнозованих 14%. Про це йдеться в макроекономічному звіті групи.
Через слабкіші, ніж передбачалося раніше, підсумки першого півріччя Група ІCU знизила прогноз приросту реального ВВП України на 2016 рік до 1,6% — з раніше прогнозованих 2,1%. Водночас ІCU не змінює прогноз щодо реального ВВП на друге півріччя. «Приріст реального ВВП у третьому кварталі порівняно з аналогічним періодом минулого року, за оцінками ІCU, становитиме +3%, в четвертому кварталі — +2%. У третьому кварталі економічну активність забезпечить, перш за все, сільське господарство, а в четвертому — на економіку позитивно впливатиме так званий фіскальний імпульс, оскільки на цей період припадає найбільший обсяг бюджетних видатків», — додав керівник аналітичного підрозділу ІCU Олександр Вальчишен.


Прогноз реалістичний, кажуть аналітики, та навіть якщо він збудеться, економічного прориву чекати не варто. І хоча в Україні очікується поступове збільшення середньостатистичних зарплат і більш-менш стабільний — у межах 8—9% — рівень безробіття, безробітних навряд чи найближчим часом стане менше, оскільки темпи зростання ВВП невисокі, а вимушених переселенців з Криму і Донбасу, що потребують роботи, надто багато.


У цьому зв’язку згадуються слова голови Національного банку України Валерії Гонтаревої на 12-й міжнародній конференції Dragon Capіtal. «Ми маємо стабільну макроситуацію і зростання реального ВВП. Відповідно до українських стандартів, в минулому році ми мали 1,5% зростання, і в перші місяці цього року ми також маємо невелике, але зростання», — сказала вона. І коли вже те зростання відчують прості українці у своїх гаманцях та в кишенях?!


Підсумовував Віктор БОНДАР.