Наявність збудника африканської чуми свиней (АЧС) зафіксували в чотирьох населених пунктах Любешівського та Ратнівського районів Волині. Зокрема, в окремих власників домашніх господарств селища міського типу Любешів, села Любешівська Воля, хутора Дякова Залізницької сільської ради Любешівського району, а також села Кортеліси Ратнівського району виявили свиней, що мали захворювання, симптоми якого властиві африканській чумі.


Після загибелі тварин працівники ветеринарної медицини відібрали патологічний матеріал та спрямували його до Випробувального центру державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, що у Києві. Результати досліджень показали: свині були уражені АЧС.


Під час екстреної наради голова ОДА Володимир Гунчик висловив украй рішучу позицію щодо заходів із уникнення поширення африканської чуми свиней. Йдеться про недопущення вивозу потенційно ураженого м’яса в сусідні райони, області та в Білорусь. На думку голови ОДА, Волинь має достатньо можливостей, щоб локалізувати осередки цього захворювання.


В обох районах оголошено карантин, облаштували ветеринарно-поліцейські пости і заборонили продаж м’яса на місцевих ринках. Повний план заходів по області затвердили під час засідання надзвичайної епізоотичної комісії.

А Любешівська та Ратнівська РДА днями мають надати прогнозний розрахунок коштів, необхідних для відшкодування завданих майнових збитків, та запропонувати механізм повернення грошей власникам свиней в епізоотичному осередку та відповідних зонах.

Волинська область.