Пожухла трава на пасовищах, пригнічені посіви цукрового буряку, підпалена на сотнях гектарах соя -- таку незвичну для загалом не обділеної водними ресурсами Волині сьогодні можна спостерігати майже в усіх районах області. Починаючи з травня на Волині щомісячно випадає дощів менше за середньомісячну норму. За останні чотири місяці регіон недобрав 63 міліметри опадів. Все це відбувається на фоні спекотної погоди. Так, в серпні середньодобова температура перевищувала норму на 5-8 градусів. Все це негативно вплинуло на водність річок, водойм, рівні підземних вод. Тож лише протягом серпня річки Прип'ять, Стохід, Стир та Західний Буг обміліли на 15-20 сантиметрів. Так, на водомірному посту "Любязь", що на річці Прип'ять, станом на 2 вересня зафіксовано рівень води на 25 сантиметрів нижчий за історичний мінімум. І така ситуація тут спостерігається вже другий місяць.

 

На знімках:

 

такою обмілілою виглядає річка Прип'ять
поблизу Вижівського гідровузла

 

ця гідроспоруда сьогодні не пропускає воду
в Білоозерську водоживильну систему Дніпро-Бузького каналу

 

Фото надано
Ратнівським міжрайонним управлінням водного господарства (МУВГ).

 

Міліє і найглибше озеро України -- Світязь. Протягом серпня рівень води у ньому понизився на п'ять сантиметрів і на сьогодні перебуває на відмітці 124 сантиметри вище за умовного нуля (мінімальна минулого року -- 109 см, історична мінімальна -- 90 см).

 

Як розповів начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав КРАВЧУК, досить низькі рівні і ґрунтових вод, в тому числі на меліоративних системах. Так, із 347 тисяч гектарів осушених сільгоспугідь, незважаючи на вжиті заходи з акумуляції води у меліоративній мережі (закрито 326 шлюзів-регуляторів), 99 тисяч гектарів потерпають від засухи. На цій площі рівні ґрунтових вод нижче за 1,5 метра. Порівняно з таким само засушливим 2015 роком їх залягання понизилися майже на 10 сантиметрів.

 

Критична ситуація склалася і на річці Прип'ять. Згідно з інформацією Ратнівського міжрайонного управління водного господарства, починаючи з 16 серпня витрати води в річці поблизу Вижівського гідровузла становлять менше кубометра в секунду. Із цього часу, як і передбачено Правилами експлуатації, припинено подачу води з ріки Прип'ять в Білоозерську водоживильну систему Дніпро-Бузького каналу. Такого тут ще не спостерігалося. Проте порушень щодо порядку розподілу стоку річки Прип'ять та підтримки рівневого режиму на водопостах з початку року українською і білоруськими сторонами не зафіксовано. Рівні води в озерах Святе, Волянське та Біле, що входять у Білоозерську водоживильну систему, знаходяться в межах відміток 146,98-147,02 метра при передбаченому Правилами експлуатації діапазоні 146,80-147,20 метра.

 

Прогнози на і цей місяць невтішні. Як поінформував начальник Волинського гідрометеоцентру Ростислав БОНДАРЧУК, у вересні очікується продовження зниження рівнів як поверхневих, так і підземних вод. Тому сьогодні, як ніколи, необхідно економно ставитися до використання водних ресурсів, не допускати виникнення пожеж в екосистемах, на ліквідацію яких витрачаються значні об'єми води, що нерідко призводить до припинення току малих річок, і, навіть, їх повного зникнення.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України