У понеділок в Луцьку відбулися жалобні заходи з нагоди другої річниці трагедії, яка сталася 5 вересня 2014-го в зоні АТО, поблизу села Весела Гора Луганської області. Того дня частина роти батальйону "Айдар", де воювали бійці з Волині, потрапила в підступну засідку російського спецназу. В бою загинуло одинадцять волинян.

 

На знімках:

 

вшанування пам'яті загиблих героїв на міському кладовищі,
що в селі Гаразджа.

 

Фото з інтернет-видань
"Волинські новини"
та "Волинське агентство розслідувань".

 

Після траурного мітингу на Театральному майдані обласного центру бійці добровольчих батальйонів, рідні загиблих воїнів разом із активістами та священнослужителями вирушили на міське кладовище, що в селі Гаразджа Луцького району. Панахида відбулася на Алеї почесних поховань, де спочивають загиблі герої. Її провели священнослужителі за участі військового капелана Михайла БУЧАКА. Присутні віддали шану всім, хто поліг в боротьбі за Україну. До могил поклали букети квітів, і над кожною з них схилили бойовий прапор батальйону "Айдар". Усі присутні виконали гімн України.

 

Ось коротка хронологія того страшного дня. 5 вересня 2014 року колона 2-ї роти батальйону "Айдар" у складі 23 чоловік особового складу, вантажівки "ЗІЛ" і легкового автомобіля рухалася дорогою Луганськ -- Щастя. Блокпост в районі Веселої Гори донедавна був зайнятий українськими підрозділами, проте з невстановлених причин вони полишили його. На той час блокпост уже був зайнятий підрозділами проросійських бойовиків, але залишався під українським прапором. Колону "Айдару" зупинили на блокпості, і, дізнавшись назву батальйону, бойовики відкрили вогонь на ураження. Прорватися до своїх змогло лише троє бійців батальйону. Невдовзі відбувся другий бій -- тим самим маршрутом рухалася колона 2-го батальйону 80-ї ОАеМБр. Під час бою десантники підбили танк і БТР бойовиків, проте втратили 23 чоловіки загиблими і зниклими безвісти.

 

Відповідно до офіційних даних, тоді українська сторона втратила 41 чоловіка загиблими та зниклими безвісті.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України