Ранкове засідання 6 вересня

 


Учора відбулося урочисте відкриття п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (на знімку). У пленарному засіданні взяли участь Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та члени уряду, інші керівники центральних органів виконавчої влади, керівники судової гілки влади, посадові особи, яких парламент обирає та призначає на посаду, представники громадських організацій та ЗМІ, глави дипломатичних представництв іноземних держав, інші офіційні особи, релігійні діячі. У сесійній залі пролунав Державний Гімн України.


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у своєму виступі наголосив: маємо пам’ятати, що Верховна Рада — це парламент воюючої країни, і це має стати головним знаком діяльності єдиного законодавчого органу держави.

 

 

«Обламавши зуби об наших кіборгів, об наших воїнів, ворог сьогодні поставив головну мету — внутрішня дестабілізація, розхитування ситуації всередині країни, блокування роботи органів влади, у тому числі Українського Парламенту», — сказав А. Парубій, закликавши пам’ятати уроки історії та об’єднатися заради країни. «Що ми можемо цьому протиставити? Лише одне — «Об’єднуйся і перемагай», — переконаний глава парламенту.


«Нас об’єднує одне: віра і бажання перемоги у війні зі споконвічним, екзистенційним ворогом — московським імперіалізмом — і бажання побудувати заможну й справедливу країну», — підкреслив Андрій Парубій. Глава парламенту висловив сподівання, що уряд вчасно внесе Держбюджет на 2017 рік. А пріоритетним для бюджету, на переконання Голови Верховної Ради, має стати питання забезпечення оборони країни, і водночас бюджет має бути соціально справедливим.


Президент України Петро Порошенко виступив із щорічним посланням до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України (публікується на 3-й стор. у викладі). У понад півгодинній промові Глава держави наголосив, що для досягнення мети нам необхідно три складові — мир, безпека та реформи. Найбільше уваги у посланні Президент приділив проблемам оборони, підтвердивши, що нашою стратегічною метою залишається вступ до НАТО та відновлення кордонів України станом на 24 серпня 1991 року.


Відповідно до статті 79 Конституції України склали присягу народного депутата семеро парламентаріїв, обраних на проміжних виборах 17 липня: Ірина Констанкевич (одномандатний виборчий округ №23, Волинська область), Віктор Шевченко (округ №85, Івано-Франківська область), Юрій Одарченко (округ №183, Херсонська область), Тетяна Ричкова (округ №27, Дніпропетровська область), Сергій Шахов (округ №114, Донецька область), Руслан Богдан (округ №151, Полтавська область), Максим Микитась (округ №206, Чернігівська область). Потім відповідно до Регламенту відбулися виступи від депутатських фракцій.


Верховна Рада надала згоду на затримання та арешт судді Дніпровського районного суду м. Києва Миколи Чауса. За проект постанови №5070 про надання згоди на затримання судді Чауса проголосував 281 депутат, за постанову №5071 про арешт судді Чауса — 279 депутатів. Глава парламенту А. Парубій прямо в сесійній залі підписав ухвалені постанови.


Перед розглядом цього питання Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив, що парламент у питаннях боротьби з корупцією завжди займав і займає жорстку державницьку позицію, і нагадав, що відповідно до Регламенту це питання розглядається у парламенті позачергово.


До Верховної Ради надійшло відповідне подання Голови Верховного Суду. А до Верховного Суду внесла подання на суддю М. Чауса Спеціалізована антикорупційна прокуратура Генеральної прокуратури. Голова Верховного Суду Ярослав Романюк відповів на запитання депутатів. Суддя Чаус підозрюється в тому, що тривалий час вимагав, а 9 серпня 2016 року отримав хабар розміром 150 тисяч доларів США за видання вироку особі без позбавлення волі. Частину коштів було вилучено в автомобілі судді, ще частину — у скляних банках, закопаних на його земельній ділянці. Однак суддя Чаус втік — його немає за місцем проживання та роботи, він не з’являється на допити, телефони відключені. Під час виступів депутати говорили, що суддя Чаус наразі начебто перебуває в анексованому Криму. Депутати також поцікавилися у Я. Романюка, що зараз із іншими суддями, згоду на арешт яких парламент надавав раніше. Голова Верховного Суду повідомив, що, зокрема, «суддя-стрілок» — суддя Малиновського районного суду м. Одеси Олексій Буран — заарештований і нині перебуває під вартою. Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич додав, що суддя Чаус не з’являвся ані на виклики слідства, ані на засідання профільного комітету. У результаті обговорення комітет одностайно підтримав подання Генеральної прокуратури та Верховного Суду та рекомендував парламенту його підтримати. При цьому Р. Князевич запевнив, що вся правова процедура при розгляді питання про арешт судді Чауса дотримана.


Під час обговорення представники всіх фракцій підтримали подання про арешт судді. Єгор Соболєв (фракція «Самопоміч») закликав депутатів максимально прискіпливо підходити до обрання суддів, вивчати їх кандидатури. Сергій Соболєв («Батьківщина») наголосив, що боротьба з корупцією — це не боротьба лише з одним суддею, бо такі «чауси є лише гвинтики у системі». Ігор Лапін («Народний фронт») зазначив, якщо не очистимо систему правосуддя, жодні реформи у країні неможливі й люди будуть невдоволені, бо люди виходили на Майдан за правду. Володимир Ар’єв (фракція Блоку Петра Порошенка) запитав: хто винен у тому, що «трилітровий суддя», як називають в народі Чауса, втік? Як свого часу втік і депутат Оніщенко. І закликав прийняти закон про заборону виїзду за кордон народних депутатів та суддів, щодо яких є подання про затримання і арешт. А Юрій Левченко закликав прийняти закон про цілковите скасування недоторканності із народних депутатів та суддів. На це Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що оскільки скасування недоторканності є дуже складним питанням, Верховна Рада проголосувала за ініційовані Президентом зміни до Конституції та закон про статус суддів, згідно з яким з 1 жовтня суттєво буде спрощено процедуру притягнення до відповідальності суддів-корупціонерів.


Голова Верховної Ради запропонував проголосувати за зміни до Календарного плану п’ятої сесії, передбачивши в середу, 7 вересня, увесь день у комітетах. Однак таке рішення не знайшло підтримки (186 «за»). Тоді Андрій Парубій повідомив, що в парламентській газеті «Голос України» публікуватимуть прізвища всіх народних депутатів, котрі будуть відсутні в сесійній залі при розгляді важливих питань. Парламент також затвердив порядок денний на нинішній пленарний тиждень.

 

Фракція партії «Блок Петра Порошенка».

 

Ірина Луценко, Юрій Мірошниченко, Оксана Продан, Оксана Юринець.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.