«Чи не стане Чернігівщина лисою?» — дедалі частіше ставлять це питання громадські активісти краю, дивлячись на масові вирубки лісів. Навіть намагання обласної ради зупинити їх у заповідних територіях не дають належного ефекту.

 

Так, щойно стало відомо про рубки дерев в Ічнянському національному природному парку, бо, на переконання керівництва екологічних структур, рішення обласної ради «Про введення тимчасового мораторію на санітарні та суцільні рубки лісів в лісопаркових зонах Чернігівської області» на території природно-заповідного фонду не поширюється. Прокуратура області порушила кримінальне провадження, але навіть солідний штраф не поверне спиляні дерева.


«Державі треба виключити, що майже нереально, суцільні рубки. Чи принаймні суттєво скоротити їх, — переконаний заступник голови обласної організації Народного Руху Григорій Шурига. — Екологія, а не економічний зиск, має бути головним... Що ж до аграрних лісів — то їх вкрали у людей — справжніх власників... Споконвіку це були панські, громадські, церковні, приватні, колгоспні ліси, тобто не державні. І ніколи вони не були власністю обласних структур, а тільки місцевих».


Чернігівські рухівці виступили з ініціативою передачі так званих колгоспних лісів об’єднаним територіальним громадам. На їхнє переконання, власність громад була незаконно забрана у них обласною радою.
«Значна частина лісів Чернігівщини — так звані колгоспні ліси, що були насаджені нашими дідами та прадідами. Держава їх не саджала, -йдеться в заяві проводу обласної організації НРУ. — Проте в порушення закону і здорового глузду, 2000 року рішенням обласної ради вони були передані комунальним підприємствам — «райагролісам».


Наприклад, у КСП «Крехаєв» Козелецького району згідно з державним актом на право постійного користування землею було 1269 га лісів. У 2000 році без усяких правових підстав ці ліси обласна рада забрала собі, посилаючись на те, що буцімто до правонаступників ліси не переходять.


Нещодавно в області здійнявся значний скандал, спричинений перевіркою в Козелецькому «райагролісі», де виявлено численні порушення. Обласна рада внаслідок цієї перевірки розірвала контракт із керівником КП «Чернігівоблагроліс» Іваном Донцем.


Тому чернігівські рухівці заявляють: «На часі повернення незаконно конфіскованих обласною мафією так званих колгоспних лісів у власність об’єднаних громад. Адже головний принцип об’єднаних громад — це економічна самостійність і спроможність надавати послуги громаді. А ліси — це ресурс, який посилить економіку громади і поверне соціальну справедливість, адже — наголошуємо — ці ліси садили і доглядали мешканці цих територій, а не держава чи область».

Чернігівська область.