Парламентська хроніка


Ранкове засідання 8 вересня


На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав у сесійній залі делегацію Національної Ради Швейцарської Конфедерації на чолі з її Президентом, яка перебуває в Україні з офіційним візитом.


На розгляд парламенту цього дня було винесено два блоки питань — п’ять законів з дерегуляції та сім законів з децентралізації.


У першому читанні прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами — підприємцями (№4194). Ним пропонується виключити вимоги про обов’язкове використання печаток для суб’єктів господарювання та можливість визнання документа (угоди, правочину) недійсним (неукладеним, невчиненим) у зв’язку з відсутністю відбитку печатки. 

 

Скасовується також необхідність використання печаток у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування. Державні органи або органи місцевого самоврядування не матимуть права вимагати печатки на офіційному документі — за це навіть буде передбачено адміністративну відповідальність. Під час обговорення депутати зазначали, що печатки — це рудимент радянських часів.


За основу прийнято і проект закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні» (№3719). 


Під час обговорення депутати зазначали, що нині почастішали обшуки ІТ-компаній із «маски-шоу» — за участю спецпризначенців, вилученням комп’ютерної техніки, серверів. «Треба відходити від принципу поліцейської держави, інакше високоосвічені фахівці ІТ-галузі виїдуть за кордон», — стверджував народний депутат України Олександр Опанасенко («Самопоміч»). На думку народного депутата Олексія Порошенка (Блок Петра Порошенка), потрібно дозволити правоохоронцям копіювати інформацію з серверів для перевірки, щоб вони не вилучали всю техніку.


У першому читанні прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ліцензійних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності» (№4958). 


Голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії) відзначив, що законопроект скасовує штрафні санкції за неподання звітів та скасовує необхідність отримання ліцензій, якщо алкогольно-тютюнова продукція продається у власних мережах. Парламентарій розповів, що нині ліцензія коштує 780 гривень, однак надходження від неї до бюджету менші, аніж видатки, які йдуть на її адміністрування. І у цьому криється корупція. Тож пропонується прибрати штучні адміністративні бар’єри, що також приведе до здешевлення власного імпорту для роздрібних мереж. Окрім того, повідомив В. Галасюк, нині склалася ситуація, що малі підприємці мають сплачувати штраф у 17 тисяч гривень, якщо вони не встигли подати звіт, який їх зобов’язали подавати за два тижні до закінчення строку. «Це є прибирання корупційних механізмів, які сьогодні не наповнюють бюджет, а лише створюють підстави для штучного тиску», — підкреслив голова комітету.


А позафракційний Юрій Левченко висловив думку, що жодної дерегуляції на алкогольному ринку не може бути взагалі, навпаки — треба посилити контроль за ринком алкогольної продукції. Олександр Долженков (Опозиційний блок) запропонував посилити контроль і відповідальність за нелегальний продаж алкогольних напоїв. «Якщо у порядку денному з’являються такі питання — це лобістські питання», — заявив лідер радикалів Олег Ляшко, закликавши врегулювати фінансування з держбюджету профтехосвіти. А лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко стверджувала, що через подібні законопроекти урядом «протягується корупція» і триває «дерибан спиртової галузі». «Зараз хочуть знецінити спиртову галузь, приватизувати за безцінь, а потім повернути собі монополію», — сказала Ю. Тимошенко. На це заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов відповів, що в законопроекті не йдеться про «Укрспирт», бо спиртова галузь є державною монополією, а лише про роздрібний продаж алкогольних напоїв.


Під час голосування за проект постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій щодо проведення виборів до Державної Думи Російської Федерації на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим (№5075) відбувся збій у роботі системи голосування «Рада». Цю постанову було прийнято з другої спроби 269 голосами. Однак і наступні законопроекти не проходили — не спрацьовували картки депутатів.


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що відбувся технічний збій системи для голосування «Рада» і навіть припустив хакерську атаку на парламент. Глава парламенту оголосив перерву, доручивши апарату вирішити ці технічні проблеми.


У Зверненні Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій український парламент закликав утриматися від участі у спостереженні за ходом незаконних парламентських виборів у Криму, а також за будь-яких обставин не визнавати їх результати.


Верховна Рада також наголосила на тому, що стосовно усіх іноземців, які приймуть рішення здійснити візит на окуповану територію для участі у спостереженні за незаконними виборами, правоохоронні органи України відкриють кримінальні провадження за порушення правил в’їзду на тимчасово окуповану територію України з метою заподіяння шкоди національним інтересам України та притягнуть таких іноземців до відповідальності за порушення українського законодавства.


Український парламент звернувся до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій із проханням оприлюднити офіційні заяви про нелегітимність визнання результатів виборів до Державної Думи Російської Федерації через їхнє проведення на території окупованої Автономної Республіки Крим. «Такі заяви делегітимізують в очах міжнародної спільноти тих представників російського парламенту, які будуть обрані в результаті проведення виборів на території Криму», — йдеться у заяві.


Верховна Рада також звернулася до авторитетних міжнародних організацій докласти усіх необхідних зусиль для запобігання включення до складу російських парламентських делегацій в Парламентських Асамблеях Ради Європи, ОБСЄ, ОЧЕС тих депутатів, які будуть обрані внаслідок проведення виборів на території окупованого Криму, оскільки подібні дії можуть опосередковано свідчити про легітимізацію окупації та анексії українського півострова.


Головуючий оголосив про входження народного депутата Руслана Богдана до складу депутатської фракції «Батьківщина».


У цілому схвалено Закон «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо наставництва над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування (№4784), у першому читанні — проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною Радою (№4815), а також низку постанов про звільнення суддів.


Депутати вітали з Днем народження Вадима Кривенка (фракція «Народний фронт»).

 

Позиція

 

Лише продовження дотримання державами та міжнародними організаціями послідовної позиції із засудження агресії Росії проти України, засудження окупації та невизнання анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь дасть змогу відновити суверенітет, територіальну цілісність та незалежність нашої держави у міжнародно визнаних кордонах, наголошується у заяві українського парламенту.

 

Нестор Шуфрич, Павло Пинзеник, Андрій Іванчук.

 

Наталія Новак, Сергій Лещенко.

 


Фото Олександра КЛИМЕНКА.