У першому томі -- імена 800 військовослужбовців із шести областей України, які загинули, захищаючи свободу і незалежність нашої держави, із 2014 року по весну 2016-го. У їх числі -- і 346 мешканців Дніпропетровщини.

 

На знімках:

 

У залі влаштували виставку,
присвячену загиблим воїнам

 

У перший том увійшли вісімсот біографій

 

Пам'ятний захід відбувся у облдержадміністрації 8 серпня. "До нас на презентацію приїхали не тільки волонтери, люди, які допомагають у зоні АТО, а й члени родин полеглих. Пам'ять про цих хлопців наразі -- найважливіша, їхні історії потрібно розповідати", -- підкреслила радник голови ОДА Ольга ГОРБ.

 

За її словами, сьогодні тираж книги лише 1200 примірників. Тому її насамперед передадуть родинам загиблих хлопців.

 

У Любові ПОПОВОЇ з Тернівки війна на сході України забрала 31-річного сина Олександра. Він був бійцем 40-го батальйону тероборони "Кривбас", який згодом став 40-м окремим мотопіхотним батальйоном 17-ї окремої танкової бригади. За словами матері, хлопець мав дві вищі освіти, був гірничим інженером, мав перспективи на гарну кар'єру. "Проте Батьківщина покликала, і він, офіцер запасу, виконав свою військову присягу. Син пройшов Іловайський котел, був контужений, побував у полоні. Але після шпиталю знову став у стрій і був відправлений у Дебальцеве, а там загинув під час танкової атаки", -- розповіла вона.

 

Син цієї жінки -- справжній герой. У Іловайську, будучи сержантом, він врятував свого командира. Олександру ПОПОВУ посмертно присвоєне звання капітана, його нагороджено орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

 

"Країна живе доти, доки пам'ятає своїх героїв. Дуже вдячна укладачам книги, що про хлопців пам'ятають. Думаю, висловлю спільну думку усіх мам -- це дуже важливо. Також дякую побратимам сина, що не забувають про нас, приїздять до Тернівки", -- каже Любов Попова.

 

Як розповів журналістам Ярослав ТИНЧЕНКО, в.о. директора Національного військово-історичного музею України, у книгу увійшли лише біографії загиблих військовослужбовців ЗСУ -- у ній немає імен бійців Нацгвардії, Держприкордонслужби, полку "Дніпро-1" та інших формувань МВС. "Але найближчим часом планується видання коштом жертводавців, куди увійдуть прізвища усіх без винятку бійців", -- зазначив він.

 

За словами Ярослава Тинченка, збирали історії з різних джерел. "Наша робоча поверхня -- сайт memorybook.org.ua, де ми об'єднуємо офіційні дані Міноборони, МВС, судово-медичних експертиз, нашої польової інформації, що збирається під час роботи із загиблими, інформацію ОДА, РДА, військкоматів. Друга площина -- робота з родинами, але можливості контактувати безпосередньо з усіма немає. Ми досить активно працюємо із соцмережами, велика кількість людей присилає на сайт статті, спогади, фото", -- розповів він.

 

Ярослав Тинченко каже, що про деяких загиблих недостатньо даних, тож у книзі розміщені скупі біографії. Інформацію ж про тих хлопців, про кого розповіли їхні товариші, родини, включили у видання. Усього планується випустити три томи.

 

ДОВІДКОВО

 

Книга пам'яті була видана за ініціативою Міноборони. Над її упорядкуванням працювали співробітники Національного військово-історичного музею та волонтери сайту memorybook.org.ua.

 

 

Галина НЕРЕТІНА.

Фото автора.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України