Неординарна подія сталася цьогоріч у Вільшанському районі — відкрилася початкова школа, яка, можливо, реанімує згодом у селі Куца Балка весь навчально-виховний комплекс.

 

На фоні ліквідації та скорочень навчальних закладів, які спостерігаються останнім часом і в Україні загалом, і в районі (на жаль, школи в селах Мала Вільшанка та Калмазове свої двері вже не відчинили, а дітей звідси возитимуть у сусідню Добровеличківку та Вільшанку), створення та відкриття нової школи стало для нього визначною подією.


У школу поки що пішли одинадцять дітей — троє в перший, п’ятеро в другий та троє в четвертий клас. Усього в селі 17 учнів початкових класів, але частина з них навчається в Сухоташлицькому навчально-виховному комплексі.


Навчатимуть дітей троє вчителів: Наталія Кобізюк (директор школи), Лілія Слюсаренко та Оксана Кауліна.


Сільський голова Куцої Балки Георгій Панченко переконаний в перспективності ініціативи і сподівається, що в майбутньому в селі буде ще й повноцінна дев’ятирічка.


Разом із тим, за словами сільського голови, відновлення діяльності школи виявилося непростим завданням. Здавалося, що головне — отримати дозвіл в районі, адже діяльність школи п’ять років тому було призупинено саме розпорядженням голови РДА. Громада села, зваживши всі «за» і «проти», звернулася до Вільшанської районної ради з проханням відкрити навчальний заклад, депутати проголосували — школі бути. Але провести вчасно ремонтні роботи було непросто. Не встигали за часом та й вартість ремонтних робіт виявилася значно більшою за передбачену. Тому з проханням про сприяння звернулися до народного депутата Станіслава Березкіна. У село відразу приїхав представник благодійного фонду «Добротвір», а згодом селяни отримали допомогу в ремонті приміщень колишньої адмінбудівлі ПСП «Перемога». Саме вона стала основною рушійною силою в ремонті та облаштуванні приміщень відкритої нині школи. До ремонту долучилися батьки школярів, місцеві фермери, підприємці та одноосібники.


«Я дякую за підтримку всім небайдужим людям!», — лише розводить руками розчулений та задоволений зробленим сільський голова Георгій Панченко.


А першачки Куцої Балки тішаться не лише новими світлими класами, а й подарунками від Станіслава Березкіна — пакункам зі шкільним приладдям та всім необхідним для навчання, які вони отримали разом із усіма однолітками району.

Кіровоградська область.

 


На знімках: щасливі куцобалківські школярі в оновлених класах.


Фото автора.