В Україні стрімко зростає кількість приватних домогосподарств, що дбають про свою енергонезалежність, обираючи альтернативні джерела енергії та встановлюючи сонячні панелі для виробництва електрики. Держава своєю чергою заохочує їх так званим зеленим тарифом.

 

 

«Сьогодні вже понад 400 приватних домогосподарств встановили сонячні панелі загальною потужністю 5,06 МВт. Для порівняння: минулого року таких було 244, а 2014-го — лише 21», — коментують у Держенергоефективності.


За словами голови агентства Сергія Савчука, це результат ефективної дії ухваленого у червні минулого року закону України №514-VІІІ про забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел.


«Цим законом запроваджено «зелений» тариф на закупку електроенергії, виробленої сонячними електроустановками приватних домогосподарств потужністю до 30 кВт. І найголовніше — тариф прив’язано до курсу євро, що дає змогу нівелювати ризики інфляції, — наголошує голова Держенергоефективності та додає: — домогосподарства, які встановили сонячні панелі цього року, можуть продавати надлишок виробленої ними електроенергії в мережу за ціною 19,01 євроцента за 1 кВт/год».


За матеріалами, наданими управлінням комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.