Незалежний еко-будинок звели в селі Гориця Менського району на Чернігівщині. Щоправда, залежить від електроенергії, та й то частково — може обігріватися повітрям, нагрітим сонцем.


«Вважаю геніальним винаходом нашого народу будування хат із соломи та глини, — каже ініціатор новітніх—старих технологій зведення хат Ігор Підгорний (на знімку). — Зрештою, і весь Вавилон був збудований з глини. І Шевченкова хата досі стоїть, що таким способом зведена».

 

 

 

 

Технологія


«За рахунок чого солома дає тепло? — питає Ігор Підгорний. — Звісно, за рахунок повітря, що в її стеблах». Тож солом’яні спресовані блоки, обмазані глиною, виявляються міцними, вологонепроникними і тримають тепло. До речі, миші та інші гризуни також не заводяться в таких стінах. І пожежі цим блокам не страшні — вогонь гуляє там, де є кисень, а у спресованих блоках іскра затухає.


Керує будівельними роботами кандидат технічних наук, доцент кафедри інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Сергій Олексієнко.

«Для мене досвід участі в такому проекті — перший, — зізнався він. — Одна справа — сучасне будівництво, друга — застосування старовинних енергозберігаючих технологій. Як відомо, еко-будинки — модна тенденція у світі, їх активно зводять у Німеччині, Білорусі.


Від бетонного фундаменту вирішили відмовитися від самого початку, зауважив Сергій Олексієнко. «Ми хотіли збудувати перший, гостьовий, будинок площею у 30 квадратних метрів за 21—30 днів і не мали багато часу та коштів на риття ям, закупівлю, завезення, повне застигання бетону, — пояснював він. — Тому ми використали геошурупи (залізні стовпи-сваї), які вкручували на півтора метри в землю, нижче точки промерзання. Міцності достатньо, особливо у цій місцевості, де підземні води залягають неглибоко».


Звичайними є тільки покрівля з металочерепиці та сучасні вікна. Що ж до тепла — стіни будинку вийшли в 67 сантиметрів завдяки солом’яним блокам, і тепло даватиме повітря, яке в звичайному металевому баку нагріватиметься сонцем. Проте для обігріву взимку будуть і твердопаливний котел, і двозонний електричний (вночі братиме енергію, що значно дешевше).


Економія


Вартість зведення такого будинку в 30 квадратних метрів — менше 20 тисяч доларів. Час зведення — місяць. Витрати на утримання — менші в 5 разів за утримання міської двокімнатної квартири.


Ідея


Ігор Підгорний — кандидат психологічних наук, життя покидало його по різних усюдах: у московському Інституті мозку був лаборантом, а духовні практики здобував у буддистських дацанах в Санкт- Петербурзі та Бурятії.

Там зрозумів, що людина має жити в гармонії з природою, а не корчити з себе її царя.


До речі, в центрі садиби в 45 соток — чотиригранний різнокольоровий стовп зі знаками чотирьох стихій: вогню, води, землі й повітря. А в кутку садиби риють печеру, де людина зможе у повній тиші — за прикладом давньоруських православних ченців-ісихастів — звільнятися від демонів сучасного ритму життя: шуму, нервового виснаження, перевантаження психіки...


Ігор Підгорний будує не просто сучасні хати з соломи, а центр «Чиста земля», де городяни зможуть відновити душевну гармонію. У хатах, що є незалежними від сучасних технологій і від дорогого газу та високих комунальних тарифів.


...Питаю: а як місцеві селяни ставляться до такого нетрадиційного будівництва? Спочатку, звісно, тільки із сільської ввічливості не крутили пальцем біля лоба — тут багато дачників, то до причуд звикли, а тепер ходять, як на екскурсію, і здивовано кажуть: «Так це ж справжній будинок!» Хоча, звісно, для нашої місцевості було й залишається традиційним будівництво з дерева та цегли. Солома ж із глиною використовувалися хіба що для якогось хлівця...

Чернігівська область.


Фото автора.