На Прикарпатті після святкування Дня працівника нафтової промисловості в лікувально-оздоровчому комплексі "Дружба" до інфекційних відділень Долинської та Рожнятівської центральних районних лікарень, станом на ранок 14 вересня, потрапила 71 особа. Одна людина перебуває в реанімації, у решти стан кваліфікують як середнього ступеня важкості. У всіх госпіталізованих спостерігається загальна слабкість, підвищення температури, діарея, нудота та блювота, біль у животі. Фахівцями Долинського міськрайонного відділу Державної установи "Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України" проводиться епідрозслідування спалаху гострої кишкової інфекції. Серед можливих причин отруєння називають недотримання правил особистої гігієни, під сумнівом салати, заправлені майонезом, та куряча печінка, якими харчувались постраждалі. Спеціалісти не виключають також можливості, що дехто із працівників кухні може бути носієм якоїсь інфекції.

 

Головний медик Івано-Франківщини Мирон Матейко після чергового масового отруєння людей в області переконаний, що заборону на перевірки варто скасувати принаймні для тих суб'єктів господарювання, від яких залежить життя та здоров'я людей. Так само, на його думку, має бути суворішим і покарання для тих керівників та підприємців, які допустили порушення щодо безпеки продуктів харчування, і через яких постраждали люди. Посадовець також просить усіх жителів області, особливо причетних до мережі громадського харчування, ретельно перевіряти якість продуктів і дотримуватися норм гігієни.

 

За фактом масового отруєння людей відкрито кримінальне провадження. Адміністрація НГВУ "Надвірнанафтогаз" взяла на себе всі відшкодування за медичні послуги та придбання ліків для постраждалих.

 

До слова, ЛОК "Дружба", що розташований у селі Новоселиця Долинського району, є дитячим стаціонарним табором. Упродовж 31 року в ньому оздоровлюються діти під час літніх канікул. Цьогоріч в ньому відпочило дві тисячі школярів.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України