На Прикарпатті після святкування Дня працівника нафтової промисловості в лікувально-оздоровчому комплексі «Дружба» до інфекційних відділень Долинської та Рожнятівської центральних районних лікарень, станом на ранок 14 вересня, потрапила 71 особа. Одна людина перебуває в реанімації, у решти стан кваліфікують як середнього ступеня важкості. У всіх госпіталізованих спостерігаються загальна слабкість, підвищення температури, діарея, нудота та блювота, біль у животі. Фахівцями Долинського міськрайонного відділу Державної установи «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводиться епідрозслідування спалаху гострої кишкової інфекції. Серед можливих причин отруєння називають недотримання правил особистої гігієни, під сумнівом салати, заправлені майонезом, та куряча печінка, якими харчувались постраждалі. Спеціалісти не виключають також можливості, що дехто із працівників кухні може бути носієм якоїсь інфекції.


Головний медик Івано-Франківщини Мирон Матейко після чергового масового отруєння людей в області переконаний, що заборону на перевірки варто скасувати принаймні для тих суб’єктів господарювання, від яких залежить життя та здоров’я людей. Так само, на його думку, має бути суворішим і покарання для тих керівників та підприємців, які допустили порушення щодо безпеки продуктів харчування, і через яких постраждали люди. Посадовець також просить усіх жителів області, особливо причетних до мережі громадського харчування, ретельно перевіряти якість продуктів і дотримуватися норм гігієни.


За фактом масового отруєння людей відкрито кримінальне провадження. Адміністрація НГВУ «Надвірнанафтогаз» взяла на себе всі відшкодування за медичні послуги та придбання ліків для постраждалих.


До слова, ЛОК «Дружба», що розташований у селі Новоселиця Долинського району, є дитячим стаціонарним табором. Упродовж 31 року в ньому оздоровлюються діти під час літніх канікул. Цьогоріч у ньому відпочило дві тисячі школярів.

 

Івано-Франківська область.

 

У прес-центрі Держпродспоживслужби повідомили, що учасникам свята встановлено попередній діагноз «гострий гастроентероколіт» і під питанням — «сальмонельоз». Працівниками територіального органу Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснюється необхідний комплекс протиепідемічних заходів, разом із фахівцями лабораторного центру МОЗ вони провели відбір проб для лабораторних досліджень. Коли матеріал готувався до друку, результати ще не були відомі.


Спалахи гострих кишкових інфекцій, хоча й менші за масштабами, реєструвалися і в інших регіонах. За інформацією Держпродспоживслужби, після весільного бенкету в піцерії «Смачні традиції» у Кропивницькому на лікарняні ліжка потрапили дев’ять осіб, серед них троє дітей. Того ж дня (10 вересня) святкували весілля й відвідувачі ресторану «Sea Grіll» в Одесі. Четверо із 30 учасників свята 13 вересня ще перебували в лікарні.


Звісно, по коментар «Голос України» звернувся і до головного медичного відомства — Міністерства охорони здоров’я. Учора опівдні прес-служба МОЗ навіть ще не мала інформації про надзвичайну подію на Івано-Франківщині. Для отримання фахового коментаря щодо ситуації нас попросили оформити офіційний запит. З огляду на резонансність пообіцяли з’ясувати обставини масового отруєння ще до обіду.


На жаль, перерва на обід у чиновників, майже як у війську, за розкладом, тому на дзвінки у відомстві до 14.00 просто не відповіли. А згодом нам повідомили, що МОЗ готує відповідну заяву, яка з’явиться на сайті відомства вже до кінця дня. Очікування «гарячого» коментаря було марним, бо заява МОЗ майже дослівно цитувала висновки та припущення місцевих посадовців і не містила жодного натяку на якісь «оргвисновки».


Тим часом, з Івано-Франківщини вже повідомили, що остаточні результати лабораторних досліджень будуть відомі не раніше ніж за добу, а розслідуванням обставин надзвичайної події, окрім департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації, займається також місцева прокуратура.


Як вдалося з’ясувати журналісту «Голосу України», це не перша надзвичайна подія для лікувально-оздоровчого комплексу «Дружба». Масове отруєння людей тут було зафіксовано у липні 2008-го. Тоді інфекція вклала на лікарняні ліжка юних відпочивальників — 17 підлітків.


Очевидно, що з попередньої гучної справи належних висновків не зробили, інакше біда не повернулася б у «Дружбу» через вісім років зі ще тяжчими наслідками. Ще сумніше те, що ми продовжуємо потерпати від відсутності контролю.