У Дніпрі побачив світ перший номер літературно-художнього й публіцистичного журналу «Крила Придніпров’я».

 


Це — продовження літературних традицій відомого не тільки в нашому місті, а й за межами України журналу «Крила», заснованого ще в 1998 році журналістом, поетесою, членом Регіонального союзу письменників Придніпров’я Галиною Калініченко. Вона довго виношувала ідею такого видання. Адже після розвалу СРСР для багатьох, навіть дуже відомих літературних журналів, розпочалися важкі часи. Деякі з них у ті роки просто припинили виходити. Саме тоді Галина Калініченко пішла на ризик — а раптом?.. І протягом 17 років, аж до липня 2015-го, журнал «Крила» виходив безперебійно, відкриваючи на своїх сторінках нові імена в прозі й у поезії, знаходячи юні літературні таланти.


Мені пощастило останні 7 років працювати в журналі з Галиною Калініченко, до її раптової кончини, — редактором, коректором, автором і ведучою однієї із рубрик, присвячених театру. Протягом цього часу вона навчала мене премудростей видавничої справи, показувала на живих прикладах — як працювати з матеріалами, як формувати випуск номера, як поводитися з ранимими або розпещеними авторами. Галина Петрівна із задоволенням ділилася своїм досвідом і знаннями. Для тих, хто працював тоді в журналі, вона була «літературною мамою»: підказувала, багато допомагала. Працювати з нею — означало заново вчитися і літератури, і життя.


І от тепер ми знову встали на той шлях, який вона нам указала. Сьогодні оновлений журнал має більш сучасний дизайн; у ньому з’явилися нові рубрики: «Портрет», «Спадщина», «20-та кімната» (публіцистика), «Зелений ліхтар» (гумор і сатира), «О, спорт», «Зоосад», «Фільм, фільм, фільм...», музична рубрика, у якій ми розповідатимемо про відомих виконавців вітчизняної й закордонної естради, про історію створення популярних пісень. Не залишена й тема історії козацтва та рідного краю. Відновили рубрику «Книга в журналі», у якій читачі знайомитимуться із кращою прозою не тільки наших земляків, а й маловідомими творами класиків. На сторінках журналу в міру можливості намагатимемося проводити форуми, обговорення проблем, що хвилюють сучасного читача.


Перший номер присвячено двом чудовим людям, яких ми втратили минулого року. Це, насамперед, Галина Калініченко — їй присвячені спогади колег по перу, друзів, тут же вміщено деякі її вірші з нової, ще не опублікованої книжки «Сонце з-за хмари». І другий, про кого згадуємо, — це Станіслав Дрожаков, талановитий актор і самобутній письменник. Він був одним з ініціаторів продовження журналу «Крила». На жаль, так і не дочекався першого випуску... Про Станіслава ви прочитаєте в рубриці «Згадаємо...».


Без них, напевно, не було б нашого журналу. І на згадку про них ми продовжуватимемо нашу спільну справу.


Наталя Єлісеєва, головний редактор журналу «Крила Придніпров’я».