Одразу три новобудови відкрили на Волині до Дня працівника лісу. Гостинно відчинило свої двері Колківське лісництво однойменного лісгоспу, що в Маневицькому районі. Викладена з дерев’яних брусів будівля не лише створить хороші умови праці для лісівників, а й стане окрасою шляху, що веде з Луцька до Республіки Білорусь.

 

Того ж дня врочисто було відкрито рух по двох лісових дорогах у Лишнівському лісництві Городоцького лісгоспу і Карасинському лісництві Маневицького лісгоспу. Цікаво, що друга із цих магістралей прокладена до урочища Кухів Груд, де в роки війни базувалося партизанське з’єднання Антона Бринського, а зараз це територія Черемського природного заповідника.


Як розповів директор Маневицького лісгоспу Володимир Радіон, дорога відкриває доступ до величезного лісового масиву площею 20 тисяч гектарів із значними запасами ділової деревини, підвищує пожежонебезпечність місцевих борів. Простіше сюди буде дістатися й туристам, адже в попередні роки навіть кіньми сюди доїхати було важко. Будівництво магістралі завдовжки 5,8 кілометра обійшлося підприємству у 800 тисяч гривень, хоч кошторисна вартість була на 400 тисяч більшою. Скоротити витрати вдалося завдяки використанню місцевих матеріалів — піску з каменем, раціональному використанню транспорту.


До речі, обласне управління лісового і мисливського господарства, яке очолює молодий керівник Олександр Кватирко, — чи не єдина організація в області, яка сьогодні будує шляхи на Волині (про ремонт і реконструкцію не йдеться). В структурі управління створено три спеціалізовані дорожньо-будівельні підрозділи, облаштовано 25 кар’єрів для видобутку піску. Вже цього року сформовано 70 кілометрів полотна лісових доріг.


Відкриття новобудов відбулося під час проведення семінару-наради в Колківському, Поліському, Городоцькому лісгоспах і ДП «Черемський заповідник». Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, який взяв участь у цьому заході, відзначив хорошу роботу лісівників краю. Зокрема, зросла продуктивність праці, а відтак, заробітна плати працівників, яка впродовж року підвищилася на 55 відсотків і в липні становила 7,5 тисячі гривень.

Оскільки йдеться про більш як тритисячний колектив, то внесок його у наповнення бюджету важко переоцінити, так само, як і у вирішення соціальних питань. Схвально оцінив голова ОДА роботу лісівників і по будівництву доріг. Кілька днів тому відкритою в Карасинському лісництві дорогою пройшла, прямуючи з навчань, важка військова техніка, не залишивши на трасі помітних слідів, що свідчить про надійність цієї магістралі.

Волинська область.

 


На знімку: лісова дорога в Лишнівському лісництві обладнана ще й пожежними водоймами.


Фото автора.