Майже 500 центнерів солодких коренів накопують у середньому з гектара нинішньої осені на Вінниччині — на 100 центнерів більше, ніж торік. Хоча сіяли цукристі у спеку, бо у квітні температура сягала плюс двадцяти градусів, а збирати врожай розпочали у ще спекотніші дні.

— Досі вважалося, що солодкі корінці без достатньої вологи не ростуть і не віддячать високим урожаєм, — зазначають фахівці Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор». — Мабуть, науковцям і практикам доведеться переглянути усталені догми щодо визначення сприятливих кліматичних умов для вирощування цукристих. 

Інакше як пояснити нинішній урожай солодких коренів? Весна й літо були засушливі, спека трималася до середини вересня, комбайни ламаються під час копання, бо ґрунт — як асфальт, а вродило на славу.

Микола Неїлик, керівник департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації уточнив, що в Піщанському районі виростили ще вищий урожай цукрової сировини, тут збирають у середньому 590 центнерів коренів з гектара, в окремих господарствах накопують понад 600 центнерів. «В області є низка господарств із справді рекордними показниками — від 600 до 700 центнерів, — каже Микола Неїлик. — За такої спеки, яка була цьогоріч навесні, влітку і восени, врожай вражає».

За словами фахівців, сонячні дні забезпечили високу цукристість буряків — вона сягає від 17,5 до 18 відсотків. Їх переробляють на всіх шести цукроварнях, що працюють у нинішньому виробничому сезоні. Торік на цей час цукор варили тільки на двох заводах, ще на чотирьох накопичували сировину. Нині з конвеєра зійшло вже 60 тисяч тонн цукру. Загалом в області прогнозують зварити понад 400 тисяч тонн солодких кристалів. До речі, річна потреба Вінниччини у цукрі — понад 90 тисяч тонн.

Вінницька область.

Тим часом

Останніми місяцями активізувалися поставки українського цукру на зовнішні ринки. Так, за інформацією «Укрцукру», у серпні наша країна експортувала 32,9 тис. т цукру, що на 17,9% більше, ніж у липні. Поставки здійснювались до Грузії 6,9 тис. т, або 21%), Шрі-Ланки (6,3 тис. т, 19%), Азербайджану (4,9 тис. т, 15%), М’янми (4,9 тис. т, 15%) та Киргизії (1,9 тис. т, 5,9%). У липні український цукор купували Грузія (35%), Ізраїль (11%), Таджикистан (11%), Шрі-Ланка (9%), Албанія (9%) та Азербайджан (6%).