Святкування 25-ї річниці незалежності нашої країни завершилися. Проте в сусідній Польщі, завдяки ініціативі Комітету громадянської солідарності з Україною, ця тема продовжує привертати увагу суспільства.

 


Почалося все ще навесні цього року, коли постала ініціатива «Україна 25 ПЛ», розповів «Голосу України» президент Фонду міжнародної солідарності Кшиштоф Становський, який був одним із п’ятірки тих, котрі за покликом серця на волонтерських засадах взялися за підготовку ювілейних заходів, бо «для поляків дуже важливо, що ми маємо такого сусіда, адже з перспективи 25 років розуміємо, що могло бути зовсім по-іншому». Виник своєрідний рух, що об’єднався навколо інтернет-сторінки (див. http://ukraіna25.pl/), на якій люди ділилися ідеями стосовно відзначення річниці. Нині там можна знайти понад 100 пропозицій щодо форм святкування, календар, який розповідає про шлях України до Незалежності, а також календар, що відображає десятки різноманітних приурочених до цієї річниці заходів (концерти, зустрічі, дискусії, покази фільмів, спортивні змагання), організовані, зокрема, неурядовими організаціями та місцевим самоврядуванням різних населених пунктів Польщі.


Одним із ключових елементів стала пересувна фотовиставка «25 років незалежності — Україна, якої не знаємо». Її концепцію опрацювали Іза Хрусьліньска (керівник програм Фонду міжнародної солідарності) та Петро Тима (голова Об’єднання українців у Польщі). Майже 90% фотографій безплатно надали українські фотомайстри Сергій Криниця, Сергій Лойко, Олександр Радиш, Ірина Пустиннікова, Іван Сєдловський, Сергій Тахмазов, Іван Жук, Іван Гайдай, Богдан Пошивайло, а також Укрінформ та УНІАН. Виставка, що має допомогти полякам зрозуміти Україну, є прикладом успішної польсько-української співпраці на рівні громадського суспільства, — підкреслила в розмові з кореспондентом «Голосу України» І. Хрусьліньска. Водночас додає, що її організовано також завдяки почесному патронату Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності та підтримці «Еспресо ТВ».


На більшості із 26 стендів експозиції показано окремі віхи витоків Незалежності 1991 року та досягнення нашої держави за 25 років у різних сферах. Представлені події на Майдані та війна на сході України. Поляки мають змогу відкрити для себе абсолютно невідомі куточки, зокрема Хортицю, Чигирин чи Холодний Яр. Два розділи, сформовані з фотографій, наданих польською стороною, ілюструють дієву підтримку української незалежності представниками кримськотатарського народу, а також польсько-українську та польсько-кримськотатарську співпрацю.


Виставку планувалося експонувати щонайменше у 12 населених пунктах Польщі. Важливою стала її поява на Економічному форумі в Криниці-Здруй: її відвідали, зокрема прем’єри Польщі і України, парламентарії, а також численні зарубіжні гості. З експонатами ознайомилися на великому українському святі у Більську-Бялій, у Гдині і на кількох заходах у Варшаві. До січня 2017 року фотовиставка побуває у Познані, двічі в Любліні, в Щецині, Гданську, Перемишлі і Білостоці та ще кілька разів — у польській столиці.


Варшава.

 


На знімку: Іза Хрусьліньска, Петро Тима, Микола Княжицький, Богуміла Бердиховська, Кшиштоф Становський (зліва направо) під час дискусії з нагоди відкриття фотовиставки у «Домі зустрічей з історією» у Варшаві.


Фото автора.