Вечірнє засідання 20 вересня

 

Народні депутати розглянули блок питань із децентралізації та аграрної політики. За основу прийнято законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад) — № 4772, який вдосконалює механізм об’єднання територіальних громад та надання їм державної підтримки, порядок проведення додаткових виборів депутатів сільських, селищних, міських рад у разі такого об’єднання.

Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук («Народний фронт»), представляючи законопроект, поінформував, що його ухвалення дозволить ще цього року утворити 236 об’єднаних громад. Доповідач наголосив, що за поточний рік доходи об’єднаних громад зросли у сім разів. Головним принципом законопроекту є добровільність об’єднання територіальних громад.

Натомість народний депутат Вадим Івченко стверджував, що питома вага місцевих частин щороку зменшується: якщо у 2015 році становила 22,2%, цьогоріч — 20%, а на наступний рік у проекті бюджету планується 19,9%. Парламентарій висловив думку, що частина податків має залишатися на місцях, у тому числі й у сільських громадах. Народний депутат Володимир Литвин навів приклад на Житомирщині, коли декілька сіл — Чижовка, Мала Цвіля, Курчица, Красиловка — прийняли рішення об’єдналися в одну громаду. «Спочатку кожній громаді область дала позитивну відповідь, потім якийсь чиновник порахував і зрозумів, що для них це невигідно, і вони усно, не в письмовому вигляді, а телефоном стверджують, що ця громада має відкликати подання до Центральної виборчої комісії про оголошення виборів, — сказав В. Литвин. — В іншому випадку вони не потраплять у фінансовий план і жодної допомоги не отримають». А Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив: «Ми відкриваємо шлях, шлях для того, щоб дати право місцевим громадам самостійно вирішувати, до якої з громад вони мають належати. Це право захисту громад найнижчого рівня, яке ми маємо забезпечити».

Наступним законопроектом — «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)» — № 4773, який також прийнято в першому читанні, врегульовуються порядок формування бюджетів об’єднаних територіальних громад.

Верховна Рада ратифікувала Фінансову угоду (Проект «Основний кредит для аграрної галузі — Україна») між Україною та Європейським інвестиційним банком, підписану 28 грудня 2015 року в м. Києві (№ 0106). Фінансовою угодою передбачено надання Україні кредиту розміром 400 млн. євро, кількома траншами. Ці кошти буде спрямовано на розвиток аграрного сектору економіки, підтримку фермерів, малих та середніх сільгосппідприємств, рибного господарства тощо. Кошти проходитимуть лише через державні банки.

Прийнято також Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімального строку оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація» (№ 2920) — не менше 10 років.

Наступний законопроект — Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли» (№ 3006) — регулює, хто і як може розпоряджатися спадщиною, якщо немає спадкоємців чи на неї ніхто не претендує — так званою «відумерлою спадщиною». У таких випадках, якщо до складу спадщини входить нерухоме майно (у тому числі земельна ділянка) орган місцевого самоврядування подає до суду заяву про визнання спадщини відумерлою за місцем знаходження майна (а не за місцем відкриття спадщини, як нині, за чинним законодавством). У разі відсутності спадкоємців або на виконання заповіту, особою, яка управляє спадщиною, є сільська, селищна, міська рада за місцем знаходження такої земельної ділянки. Окрім органу місцевого самоврядування із заявою про визнання спадщини відумерлою можуть також звернутись кредитори спадкодавця або власники (користувачі) суміжних земельних ділянок (зі збереженням положень щодо передачі майна у складі відумерлої спадщини у комунальну власність). Документ також визначає процедуру державної реєстрації права на нерухоме майно, яке за рішенням суду визнано відумерлою спадщиною. Органи місцевого самоврядування звільнятимуться від сплати судового збору при поданні заяв про визнання спадщини відумерлою.

У цілому також прийнято закони про внесення змін до Законів України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» (№ 2150а), «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими з власного виноматеріалу (не придбаного)» (№ 2739).