Ранкове засідання 22 вересня

 


Парламент ухвалив у цілому новий закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (№2966-д) — 250 «за». Саме ця комісія встановлює тарифи на світло, газ, тепло для населення.


Законопроект ухвалено з урахуванням поправок народних депутатів, що надійшли під час його доопрацювання до другого читання. Метою розробки законопроекту є виконання Україною зобов’язань як сторони Договору про Енергетичне Співтовариство.


Заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова (фракція Блоку Петра Порошенка), доповідаючи законопроект, відзначила, що за законом НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, метою діяльності якого є державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

 

Законопроект містить норми щодо прозорого призначення членів НКРЕКП на відкритих конкурсних засадах, незалежності Регулятора в прийнятті ним рішень, відкритості та гласності процесу державного регулювання.

Законопроект складається з чотирьох розділів, де встановлюються особливості організації діяльності НКРЕКП, її функції та повноваження, порядок підготовки рішень Комісії, особливості здійснення контролю на ринках енергетики та комунальних послуг. А також порядок ротації першого складу комісії.


Під час обговорення народні депутати наголошували на тому, що комісія, як регулятор, має бути справді незалежною і не корумпованою, і не залежати від жодної гілки влади — ані від Президента, ані від уряду, ані від парламенту і приймати такі рішення, які зможуть знизити тарифи на комунальні послуги для людей. Парламентарії пропонували негайно змінити весь склад нинішньої комісії. Проте термін повноважень її чинного складу вирішено зберегти ще на шість місяців.


Верховна Рада розглянула блок законопроектів у енергетичній сфері, які регулюють функціонування ринку електроенергії та комунальних послуг. У сесійній залі була бурхлива дискусія, адже законопроекти, незважаючи на їх складність сприйняття, стосуються буквально кожного. Адже від них залежатиме, чи житимемо в освітлених та теплих помешканнях, скільки сплачуватимемо за світло, опалення, газ.


За основу прийнято урядовий законопроект про ринок електричної енергії (№ 4493) — 237 «за». Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, представляючи документ, зауважив, що законопроект вирішує три завдання: удосконалює державну політику в сфері електроенергії, виконує вимоги Третього енергетичного пакета ЄС і відкриває нові можливості енергетики в Україні, розширює права споживачів. «Із прийняттям закону створення ринку електроенергії відчують на собі споживачі й братимуть активну участь в ньому — споживач матиме право вибору, — наголосив міністр. — Саме цей закон дозволить в короткостроковій перспективі сприяти зниженню цін на електроенергію».


Основною метою законопроекту є забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам із урахуванням інтересів споживачів, мінімізації витрат на послуги постачання електричної енергії, шляхом визначення на законодавчому рівні організаційної структури та принципів функціонування ринку електричної енергії, основних засад та передумов його реформування.


Законопроект передбачає організацію ринку електричної енергії з таких складових: двосторонні договори; ринок «на добу наперед»; внутрішньодобовий ринок; балансуючий ринок; ринок допоміжних послуг; роздрібний ринок. Крім цього, законопроектом передбачається: купівля електричної енергії за «зеленим» тарифом; надання універсальних послуг; виконання функцій постачальника «останньої» надії; сплата компенсаційних платежів; надання допоміжних послуг за встановленою Регулятором ціною тощо.


Голова підкомітету Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Лев Підлісецький (фракція «Самопоміч») відзначив, що законопроект змінює всю систему функціонування ринку електроенергії — адже зараз ринок діє в ручному управлінні, неможливо зрозуміти, як встановлюються тарифи. «І тільки при впровадженні конкурентних умов можемо розраховувати на справедливі тарифи», — підкреслив парламентарій. За його словами, наступним етапом має стати об’єднання з європейським енергетичним ринком, щоб ми могли закуповувати електроенергію не лише у вітчизняних, а і західних виробників.


Під час обговорення депутати цікавилися насамперед тим, чи зможуть споживачі після ухвалення закону вибирати самому постачальників електроенергії, а не користуватися послугами монополістів, як нині? Чи знизяться тарифи на електроенергію для населення? Ігор Насалик запевнив, що так, бо на ринку електроенергії працюватимуть як мінімум шість-сім постачальників електроенергії, і споживачі зможуть вибрати, де дешевше. Натомість народний депутат Олексій Рябчин висловив побоювання, що, навпаки, ціна на електроенергію для населення буде збільшена, так само, як і після ухвалення закону про ринок газу. Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко застеріг, що законопроект у підсумку призведе, навпаки, до зростання тарифів і НКРЕКП не працюватиме незалежно від влади. Борислав Розенблат (фракція БПП) зауважив, що у законі має бути врегульоване підведення всіх комунікацій до будівельних майданчиків, на яких зводяться нові будинки, щоб це не лягало на плечі власників квартир.


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко стверджувала, що насправді в законі — підміна понять, бо закон обстоює інтереси великих корпорацій, а не пересічних громадян. Вона пояснила, що зараз в Україні є гідро, теплова, атомна та відновлювальна енергетика, найнижчу ціну має гідроенергія. Зараз ринок працює так, що вся електроенергія — і дешевша, і дорожча — акумулюється на ринку і складається середня ціна на електроенергію по країні. Тоді як законом пропонується постачання електроенергії за прямими контрактами — відтак найдешевша гідроенергія віддаватиметься «своїм» бізнесовим структурам, а дорога теплова енергія продаватиметься людям за цінами ще у двічі-тричі дорожчими, аніж зараз. Олег Барна (фракція БПП) зазначив, що важливо забезпечити споживачам можливість вибирати постачальника послуг, захистити права споживачів та передбачити додаткові обов’язки для надавачів послуг. Віталій Купрій застеріг, що за красивими законами приховуються оборудки в енергетичній сфері, і що законопроект навіть сприятиме отриманню прибутків у «ДНР» і «ЛНР». Олег Мусій стверджував, що під красивими термінами «ринок електроенергії» прихована ще більша монополізація ринку, і кінцеві споживачі не матимуть змоги купувати дешеву електроенергію. Він навів приклади, як селяни, котрі побудували новий будинок, не можуть підключитися до електроенергії, бо монополіст — обленерго — виставляє космічні ціни за генератори. Натомість Наталія Качур-Бучковська («Народний фронт») переконувала, що всі європейські держави пройшли через подібну демонополізацію ринку електроенергії, через це потрібно пройти і нам.


Народні депутати вітали з днем народження своїх колег Павла Кишкаря, Юрія Савчука і Рефата Чубарова. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав із перемогами українських спортсменів на ХV літніх Паралімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро. «У загальнокомандному заліку українська команда посіла третє місце. Українські паралімпійці завоювали 117 медалей — 41 золоту, 37 срібних та 39 бронзових нагород. Під прапором України наші спортсмени встановили 22 рекорди світу і 32 паралімпійські рекорди», — сказав А. Парубій.


Верховна Рада прийняла за основу законопроект про внесення змін до статті 8 Закону України «Про альтернативні види палива» (№ 4618).


Під час обговорення депутати наголошували на тому, що тарифи на альтернативні види палива мають встановлювати органи місцевого самоврядування, а не НКРЕКП як монополіст. І вони мають бути дешевші, аніж традиційні види палива — газ, вугілля, мазут тощо. Деякі положення законопроекту зазнали жорсткої критики з боку опозиційних депутатів, зокрема, щодо того, що тарифи на альтернативні види палива мають становити 90% від тарифу на традиційне паливо, визначені Регулятором. Депутати також наголошували на тому, що необхідно відкрити ринок альтернативного палива для інвесторів.

 

Біля Верховної Ради України відбулась акція «Свободу енергорегулятору!» з вимогою прийняти законопроект №2966-д «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

 

Володимир Литвин, Марія Матіос.

 

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.