Досвідом про те, як перетворили панельну дев’ятиповерхівку по вулиці Генерала Безручка, 9 у Рівному на новий термомодернізований будинок, поділилася голова правління ОСББ «Орбіта — Північ» Раїса Чумак.

 

 

«Наше об’єднання було створено у червні 2011 року. Однак щоб надати багатоповерхівці сучасного вигляду, необхідні були довгі роки сумлінної праці та чимало коштів. У 2010 році, ще до створення у будинку об’єднання співвласників, наші мешканці за власні кошти встановили електронний лічильник тепла. Працює він автоматично. В опалювальний період я виставляю температуру по четвертому поверху. Тут температура повітря становить 240С. До дев’ятого поверху вона зростає до 250С, а на нижні, навпаки, спадає: на третьому поверсі 230С, на другому 220С, а на першому 19—200С. Минулого опалювального сезону мешканці квартир на першому поверсі погодилися на температуру 18—190С для того, щоб більше економити.


Того ж 2010 року залатали «шви» в будинку. А вже 2011-го розпочали капітальний ремонт системи опалення — повністю замінили та утеплили труби теплопостачання. Кошти для цього об’єднання залучило за програмою ПРООН, згідно з якою співфінансування міста становило 80, а 20 відсотків — внесок громади.


У 2012 році розпочали капітальний ремонт фасаду — утеплення будинку. Проект реалізовувався поетапно, з 2012-го до 2015 року. Кошти для цього наше ОСББ залучило в рамках Муніципальної програми сталого розвитку міста Рівне. Так, загальна вартість становила 994 656 грн., з них внесок муніципалітету 708 461 грн. (70 відсотків), громади — 286 195 грн. (30 відсотків)», — каже Раїса Чумак.


ОСББ «Орбіта — Північ» стало другим об’єднанням у місті (перше — ОСББ «Учитель»), яке отримало фінансову підтримку від міста для впровадження енергоощадних заходів. Тривалість утеплення будинку голова правління пояснює невеликим фінансуванням у перший період проекту.


А вже цьогоріч співвласники замінили вікна у під’їздах на пластикові, зробили відкоси та утеплили під’їзди. Для реалізації цих заходів ОСББ «Орбіта — Північ» знову скористалося Муніципальною програмою Рівного. Загалом знадобилося 389 688 грн., з них 70 відсотків надійшли від міста, а мешканці сплатили 116 901 грн.


Окрім цього, співвласники дбають про прибудинкову територію. Самостійно білять та фарбують під’їзди. «Для цього коштів міста вже не потрібно», — каже Раїса Митрофанівна. Однак відгуки про саму Муніципальну програму лише позитивні. Голова наголошує, що програмою дуже задоволені: «Без неї люди самі не впоралися б».


Щодо заощадження енергоресурсів після впровадження усіх заходів, то економію співвласники побачили вже після встановлення лічильника. Проте найбільш помітно змінилися суми у платіжках за комунальні послуги після утеплення.


«Економія значна — 40 відсотків, — пояснила Раїса Чумак. — Мешканці однієї квартири щомісячно заощаджували в оплаті за тепло 200—350 грн. (залежно від площі). Так, за два роки люди повернули 30 відсотків коштів, витрачених на утеплення. До речі, внесок на утеплення для співвласників був одноразовим платежем: 86 грн. за квадратний метр. Плата вираховувалася залежно від площі квартири. Скажімо, власники трикімнатного помешкання сплатили майже 2000 грн., а кутових квартир — 3000—4000 грн. За бажання додатково мешканці сплачували 300 грн. за утеплення балконів».


Раїса Митрофанівна розповідає, що два місяці змушена була розносити квитанції за «комуналку» співвласникам свого об’єднання та мешканцям сусіднього будинку, який не утеплений: «Так ось, у найхолодніші місяці найбільша сума в будинку ОСББ «Орбіта — Північ» становила 600 грн., тоді як мешканці сусіднього будинку сплачували 700 грн., 900 грн. та понад тисячу гривень».


Записала Олена ЧУДІНОВИЧ, активістка рівненської ОПОРИ.


Фото автора.