Мешканці деяких хмельницьких багатоповерхівок протестують проти встановлення приладів обліку

 

Щойно стає відомо, що газівники збираються проводити монтажні роботи, активісти зустрічають їх у дворі і не пускають до газових мереж. Причому стосується це не тих засобів обліку, які призначені для кожної квартири, а загальнобудинкових. Люди виступають категорично проти того подарунку від постачальників газу.

 

Свою позицію пояснюють тим, що не бачать необхідності у цьому. Приміром, за однією із таких адрес, де понад 130 квартир, лічильників немає лише у кількох десятках помешкань. «Для чого загальний, коли у більшості вже є свої?» — перепитують люди. Але найбільше хвилює те, що доведеться платити не тільки за свої, а й за чужі кубометри.


Усі запевнення представників ПАТ «Хмельницькгаз» про те, що це ніяк не позначиться на платіжках тих абонентів, котрі розраховуються за послугу за своїми показниками, не хочуть і слухати. Впевнені, їх укотре хочуть надурити і підняти ціни.


Спочатку до місць таких конфліктів виїздили керівники підприємства. Але, зрозумівши, що випадки стають непоодинокими, здається, відмовилися від ідеї переконати у своїй правоті всіх. Хоча наполягають: загальний лічильник тільки на користь тим, у кого взагалі немає жодного, а решти мешканців багатоповерхівки ця новація не торкнеться. Мовляв, це дає можливість власникам квартир без зайвих витрат відійти від постійно змінюваних урядом норм споживання та сплачувати лише за реально спожите.


Звідки взялася така доброчинність і турбота про клієнта? Відповідь потрібно шукати у рішеннях Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та законодавстві. Адже відповідно до закону про ринок природного газу, постачання має здійснюватись лише за наявності лічильника. Закон набрав чинності торік у жовтні. Спочатку на місцях людей спонукали встановити лічильник, погрожуючи припиненням газопостачання. Але така тактика не дала своїх результатів.


Крім того, є закон про забезпечення комерційного обліку природного газу, який зобов’язує не споживачів, а постачальників встановити засоби обліку для населення, яке проживає у квартирах та приватних будинках, до початку 2018 року.


Та коли цей фінансовий тягар переклали із гаманців абонентів на газівників, виявилося, що ніхто не хоче витрачати такі кошти. Адже в обласному центрі лічильники є лише у дев’яти відсотків квартир. А загалом у місті в 1335 багатоквартирних будинках мешкають понад 43 тисячі абонентів. Якби «Хмельницькгаз» встановлював безплатні прилади у квартирах нинішніми темпами, то до кінця робіт знадобилося б щонайменше десять років.

Але головне — економія коштів, адже будинкових лічильників потрібно у кілька десятків разів менше, ніж індивідуальних.


Газівники не приховують: загальні прилади обліку дадуть можливість у державних масштабах налагодити централізований облік спожитого населенням газу, а компанії — зекономити кошти і робочий час.


«Хмельницькгаз» протягом року має встановити 634 загальнобудинкові лічильники. Вже змонтовано понад вісімдесят. І, як самі визнають, це зроблено попри непоодинокі випадки відмов з боку мешканців. Щоб їх подолати, взялися за активну роз’яснювальну роботу.


— Споживачі мають зрозуміти, що це дає можливість економити газ, — коментує комерційний директор «Хмельницькгазу» Віталій Рейда. — Ми проаналізували дані споживання по двох загальнобудинкових лічильниках, встановлених у Хмельницькому. В середньому на кожну квартиру споживання зменшилося на п’ять відсотків.


Обсяг спожитого газу, зафіксований на будинковому лічильнику, рівномірно розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця будинку. Дані надходять щомісячно в автоматичному режимі на підприємство. При цьому клієнти з індивідуальними лічильниками сплачують за показниками своїх облікових пристроїв, а обсяг спожитого ними газу віднімається від загальних показників.


Водночас мешканці, які не хочуть платити на підставі будинкового лічильника, мають право встановити індивідуальний. Але власним коштом. Причому «Хмельницькгаз», який раніше був зобов’язаний це робити безплатно, тепер взагалі не виконує таких робіт. Їх монтажем займаються спеціалізовані організації.


Але якщо споживач відмовиться від будь-якого безплатного лічильника, плата за спожите паливо розраховуватиметься за граничними нормами. Тобто за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання — по 9,8 кубометра на місяць. А у разі відсутності гарячої води — 18,3 кубометра.


Якщо до початку 2018 року будь-якого лічильника не буде, закон зобов’язує газові компанії припинити постачання таким споживачам.


Як вирішаться конфлікти у будинках з протестувальниками, сказати важко. Якщо сьогодні проти виступають ті, хто вже має свій лічильник, завтра і вони можуть опинитися без газу. І тут уже соціального вибуху не уникнути.


Але поки що люди не відступають від свого. Чому так налаштовані? Здогадатися неважко: до протестних настроїв призвели вкрай високі тарифи. Тож будь-які дії постачальників комунальних послуг тепер викликають не просто тривогу, а агресію. Якщо така політика продовжуватиметься і надалі, зупинити її буде важче.

Хмельницький.