На мальовничому озері Озюрко, що на Волинському Поліссі, з’явилася ще одна прикраса — облаштоване джерело з чистою питною водою. Ця приємна для жителів міста Каменя-Каширського і довколишніх сіл подія сталася 21 вересня у велике християнське свято Різдва Пресвятої Богородиці. На урочисте відкриття цієї природної перлини прибуло багато жителів райцентру, для яких озеро є улюбленим місцем відпочинку.

Чимало старань, аби облагородити джерело, доклали працівники Камінь-Каширського держлісгоспу і місцевого управління водного господарства. До речі, для водогосподарників району це вже шістнадцятий подібний об’єкт, і за цим показником вони займають перше місце в області. А ініціатором всіх цих добрих справ є начальник управління Панас Матвійчук.
Юзюрко — унікальна водойма. Маючи площу всього шість гектарів і середню глибину 3,5 метра, озеро навіть у цьогорічні посушливі літо і осінь майже не втратило в об’ємі, потужні джерела постійно наповнюють його кришталево чистою водою.
Облагороджене джерело менш потужне. Щосекунди воно викидає на поверхню всього 1,7 літра води, але цього достатньо, щоб напоїти нею подорожніх і відпочиваючих. За своїми хімічними показниками вода в «Пречистому», саме так назвали джерело, відповідає всім стандартам і за якістю майже так, як у відомих Оконських джерелах. Кажуть, що приготовані з неї чай, кава мають особливий аромат, а зварені перші страви теж виходять дуже смачними.
До речі, влітку, коли лише розпочиналися роботи, потужність джерела була 2,4 літра на секунду. Спека і бездощів’я позначилися на його дебіті. Але місцеві природолюби переконані, коли «Пречисте» не згасло навіть у таку суш, яка на Волині буває вкрай рідко, то жити йому довго на користь людям.
Як уже ввійшло на Волині в традицію, оновлене джерело освятив настоятель Свято-Миколаївського храму міста Каменя-Каширського отець Володимир Мицько. Присутніх із цією приємною подією привітали голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, заступник голови районної ради Сергій Дмитрук, міський голова Каменя-Каширського Василь Бондар, начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук.
Цікавим для туристів об’єктом, а джерело розташоване поруч із шосе, яке з’єднує Камінь-Каширський з магістраллю Луцьк — держкордон з Республікою Білорусь, буде не лише озеро, а й залишки насипу спорудженої в Першу світову війну німцями і розібраної в 1950-х роках вузькоколійки Камінь-Каширський — Любешів — Іваново (Брестська область Республіки Білорусь). Так само тут можна буде відшукати сліди зниклого вже села Озюрко.
Уже по завершенні врочистостей Панас Матвійчук по секрету розповів, що водогосподарники району вже підбирають для благоустрою наступне джерело. Тож будемо сподіватися, що довго на свято природолюбам чекати не доведеться.

Камінь-Каширський.
Волинської області.

 

 

Отець Володимир Мицько освячує відновлене джерело.

Фото автора.