Вечірнє засідання 22 вересня

 

Народні депутати продовжили розгляд законопроектів із питань децентралізації та енергетичної сфери.

Прийнято за основу законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів (№ 4110) — 243 «за». Представник профільного комітету — народний депутат України Олена Ледовських — поінформувала, що його метою є усунення прогалин чинного законодавства і врегулювання всього трьох практичних аспектів у діяльності місцевих рад. По-перше, пропонується чітко вказати, що оголошення сільською, селищною, міською виборчою комісією на першому пленарному засіданні сільської, селищної, міської ради рішення про обрання відповідного голови має відбутися лише після реєстрації цієї особи вказаною комісією. «Обрана, але незареєстрована комісією особа, не може приступити до виконання посадових обов’язків», — зауважила доповідач. По-друге, чинна норма закону передбачає, що сільська, селищна, міська рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради у кількості трьох-п’яти осіб, які почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання секретаря ради, якщо голову не обрано. Цей законопроект розповсюджує це положення на випадки, якщо відповідна особа територіальною виборчою комісією не зареєстрована. І третє. 


У разі неприйняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію депутата сільської, селищної, міського голови, старости у визначений законом термін, таке рішення може прийняти ЦВК. Проектом пропонується внести відповідні зміни до законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві вибори» та «Про Центральну виборчу комісію».

У цілому ухвалено Закон «Про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» (щодо страхового запасу природного газу)» — № 3617 (251 — «за»). Закон зобов’язує постачальників створювати страховий запас природного газу в розмірі не більше 10 відсотків запланованого місячного обсягу постачання природного газу споживачам на наступний місяць. Розмір страхового запасу встановлюється щорічно Кабінетом Міністрів України на однаковому рівні для всіх постачальників.

Парламент ратифікував Угоду між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом до 2018 року (№ 0109) — 255 «за». Згідно з Угодою, європейська сторона надає знижку на внесок України у розмірі 95 % на весь період дії програми з перенесенням сплати Україною внеску за 2016 рік на наступні періоди. Програма сприятиме розвитку наукових досліджень у сфері атомної енергетики.

У цілому також ухвалено Закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Як зауважив голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький, метою цього законопроекту є створення механізмів державної підтримки національного кінематографу, захист від піратства. До проекту закону під час його доопрацювання було подано 443 поправки від суб’єктів права законодавчої ініціативи. З них 94 враховано повністю, 134 відхилено. Над законопроектом упродовж кількох місяців працювали народні депутати та велика робоча група з представників Мінкультури, Держкіно, Мінекономрозвитку, Торговельної палати США, експертів, представників громадського сектору.

Законопроект, зокрема, передбачає: збільшення обсягу вироблених в Україні фільмів та їх трансляції на телеканалах України; зростання частки українських фільмів в касових зборах України з 2,5% до 25%; збільшення частки українських фільмів та серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів утричі; розвиток сучасної інфраструктури для виробництва та розповсюдження кіно і серіалів з метою створення конкурентоздатного, у тому числі і на зовнішніх ринках, українського продукту, а також задля залучення іноземних виробників контенту (очікується інвестицій за найближчі п’ять років — до 100 мільйонів доларів), залучення інвестицій та розвитку інфраструктури кіновиробництва, посилення захисту інтелектуальної власності та боротьби з піратством.

Ухвалено низку постанов про призначення позачергових місцевих виборів на 4 грудня 2016 року, про звільнення суддів, про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Стратегія реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь: проблемні питання, шляхи, методи та способи».

Народні депутати з «енної» спроби не підтримали пропозицію головуючого про включення на вимогу депутатської фракції «Народний фронт» до порядку денного п’ятої сесії так званого законопроекту про спецконфіскацію — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів» (№ 5142). За розгляд законопроекту «про спецконфіскацію» з першої спроби проголосували 196 депутатів, з другої — 204.