У час осіннього засіву господарства потребують доступних оборотних коштів. Утім, наша банківська система не забезпечує їх дешевими кредитами — вкрай висока ставка стимулює розвиток самих банків, а не сільгоспвиробників. З огляду на ситуацію, що склалася, уряд декларує підтримку агарному бізнесу у вигляді компенсації відсотків за використання кредитів. Як реально отримати часткове відшкодування банківської ставки, розповідає Іван Луньов (на знімку), керівник фінансового відділу Agrіcom Group.

 

 

Головна проблема — психологічна. Середньостатистичний українець не надто вірить у саму можливість одержати щось від держави, навіть тоді, коли це стосується власних коштів, сплачених у вигляді відсотків за кредитами. І якщо процедура отримання кредиту в комерційному чи державному банку більш-менш зрозуміла на інтуїтивному рівні і пересічному громадянину, то отримання грошей від міністерства не завжди очевидне навіть спеціалісту у сфері фінансів. Тож, розглядаючи можливість «вибивання» компенсацій, переважна більшість тих, хто ніколи не стикався з питанням, вважають, що це взагалі неможливо, а якщо і можливо, то витрати на організацію цього процесу у вигляді робочого часу працівників, оформлення документації тощо, не будуть виправдані.


Утім, можу зазначити: якщо ваше підприємство веде прозору та чесну діяльність, то це не важче, ніж отримати кредит у банку.


Нормативно-правова база


Спочатку слід ознайомитися з офіційною документацією, щоб усе чітко розуміти. Отже, Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів, затверджено урядовою постановою №300 від 29.04.2015 р. (із змінами, внесеними згідно з постановами КМУ №897 від 04.11.2015 р., №267 від 06.04.2016 р.). Цей порядок визначає механізм використання коштів, передбачених Мінагрополітики у державному бюджеті за програмою «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів», які спрямовуються суб’єктам господарювання в АПК на часткову компенсацію відсоткової ставки за залученими у національній валюті банківськими кредитами.


Конкурсна основа та цьогорічні зміни


При подачі документів ваша організація конкуруватиме з іншими. Окрім суто процедурних питань, у зазначених вище документах прописано певні привілеї для окремої категорії підприємств. Так, конкурсна комісія розглядає документи у порядку черговості, а перевага під час ухвалення рішення надається позичальникам, чий чистий дохід за попередній рік не перевищує 10 млн. грн., а також тим, хто вирощує ВРХ на м’ясо чи молоко. Проте якщо ви не підпадаєте під зазначену категорію, це не означає, що компенсація неможлива: на власному прикладі Agrіcom Group довів, що отримання компенсації є реальним навіть за умови, що підприємство займається лише рослинництвом.


Увагу необхідно звернути на різні умови та правила відшкодування залежно від часу, коли було отримано кредит.


У договорах, укладених 2015 року, сума відсотків за користування кредитами та розмір плати за надання інших банківських послуг, пов’язаних з укладенням кредитного договору (розрахункове обслуговування кредиту, розгляд кредитного проекту, управління кредитами, консультаційні послуги тощо) не має перевищувати 30% річних.


А от для договорів, оформлених цього року, ситуація дещо змінилася: тепер проценти за кредитом мають не перевищувати облікову ставку НБУ плюс три відсотки на момент укладання кредитного договору. Крім того, не підлягають компенсації будь-які інші послуги банків, крім відсотків за використання кредиту.


Тобто, якщо ви отримали кредит у лютому 2016 року, то відсоткова ставка за кредитом не має перевищувати 25% річних, оскільки облікова ставка НБУ у лютому становила 22% річних.


Обсяги та умови


Компенсація надається за нараховані і сплачені у поточному році відсотки за користування кредитами у розмірі 50% облікової ставки НБУ, що діє на дату нарахування відсотків, але не вище розмірів, передбачених кредитними договорами.


Відшкодуванню підлягають відсоткові ставки за кредитами, залученими на закупівлю паливно-мастильних матеріалів, насіння, добрив, засобів захисту рослин, кормів, сировини та інгредієнтів для виробництва комбікормів, ветеринарних препаратів, спермопродукції, молодняку сільськогосподарських тварин та птиці, обладнання для тваринницьких ферм і комплексів, запасних частин для ремонту сільськогосподарської і зрошувальної техніки та обладнання, енергоносіїв та на оплату послуг, пов’язаних з виконанням ремонтних робіт сільськогосподарської та зрошувальної техніки, робіт (послуг) з підготовки та обробки ґрунту, посіву, захисту рослин від хвороб і шкідників, внесення добрив та підживлення, збирання врожаю.


Подання документів і виплата компенсації


Одним з найважливіших пунктів підготовки до отримання компенсації є оформлення пакета документів, до якого рекомендуємо поставитися вкрай відповідально та забути про традиційне для нашого менталітету «і так згодиться». Від повноти та якості матеріалів залежить, чи приймуть вашу заявку на розгляд. Ретельно підготуйте копії документів про оплату товарів, послуг та робіт, які підтверджують цільове використання кредиту, до яких належать і договори, і накладні, і акти виконаних робіт.


Пакет документів подається безпосередньо до департаменту агропромислового розвитку відповідної облдержадміністрації — там створюють конкурсні комісії. Останні визначають суму компенсації для кожного позичальника в межах встановленого Мінагрополітики річного обсягу бюджетних призначень. За результатами розгляду позичальнику видають довідку про рішення, а його самого, у разі позитивного вирішення питання, вносять до реєстру тих, хто має право на отримання компенсації за кредитами.


Внесений до реєстру позичальник подає до 7 числа місяця, наступного за звітним періодом, копію платіжного документа, засвідченого банком-кредитором чи обслуговуючим банком, про суму фактично сплачених відсотків за користування кредитом за відповідний період з визначенням суми, що підлягає відшкодуванню за рахунок бюджетних коштів, до департаменту агропромислового розвитку відповідної облдержадміністрації. Фактичне зарахування коштів позичальнику відбувається протягом одного—двох тижнів.


Витрачені на організацію відшкодування зусилля варті того, оскільки можна отримати компенсацію, обсяг якої становить сім відсотків самого кредиту.