Під час VІІІ Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи» очільниця області Юлія Світлична презентувала потенціал області та розповіла про перші результати активного міжнародного співробітництва регіону.

— Попри шквал негативних прогнозів, які лунали ще два роки тому, втрату російського ринку, а також важливих для нас ринків Донбасу й Криму, усе це не призвело до колапсу регіональної економіки. Її диверсифікованість і гнучкість у комбінації зі своєчасними діями з боку держави дали змогу продемонструвати високий стресостійкий рівень у найважчі часи. Ті тенденції, які є нині, свідчать про те, що пік кризи економіки області вже пройдено, закладається нова основа для зростання. І це саме той період, коли початок співробітництва з новими партнерами може дати найбільший економічний результат, — зазначила в. о. голови ОДА.
Вона повідомила, що сьогодні Харківщина має позитивний прогноз зростання валового регіонального продукту, а за обсягом прямих іноземних інвестицій, залучених з початку 2016 року, поступається тільки Києву.
Щодо роботи, проведеної за останні два роки в регіоні для залучення іноземних інвесторів, і створених умов, керівник області відзначила високий рівень безпеки, досягнутий на Харківщині.
Другим важливим втіленим у життя напрямом роботи став розвиток системи міжнародного співробітництва.
— Традиційно область конкурувала тільки з іншими регіонами через інвесторів і торговельних партнерів, які й так уже вирішили прийти в Україну. Сьогодні Харківщина намагається грати під першим номером і принципово розширює поле ініціатив, — зазначила в. о. голови ОДА. — Область обрала стратегічний курс на встановлення нового рівня співробітництва з дипломатичними місіями та іноземними представництвами, які працюють в Україні.
Серед результатів активної міжнародної роботи регіону Юлія Світлична відзначила співробітництво з посольством США, яке вже вилилося в підписання двох меморандумів про співробітництво, підписання тристороннього меморандуму між Харківською ОДА, Асоціацією приватних роботодавців і Центром міжнародного приватного підприємництва CІPE, який надає підтримку малому й середньому бізнесу, відкриття офісів регіону у Вашингтоні та Китаї.
Очільниця області також відзначила істотні результати в розвитку економіки, які було досягнуто протягом останніх двох років.
Відновлено стале зростання промисловості, уперше з 2011 року «із плюсом» працюють 9 галузей з 11, включно з таким стратегічним для країни напрямом, як машинобудування. Область досягла перших успіхів на глобальних ринках промислової продукції, за останній рік товарний експорт у США збільшився в півтора разу, 2/3 його вартості — продукція машинобудування, промисловий експорт до Китаю зріс на 7% і є потенціал для подальшого зростання. На 90% — це високотехнологічна продукція харківських машинобудівників. І дуже показовою характеристикою диверсифікованості ринків збуту є динаміка у напрямку ЄС. За рік питому вагу ЄС у структурі експорту Харківської області збільшено з 15% до 23%. Понад половина — товари з високою доданою вартістю, готові харчові продукти та продукти машинобудування, яких наші європейські партнери купили в 2,5 разу більше, ніж торік, повідомила Юлія Світлична.

Харківська область.