Люди несли до управління Нацполіції квіти і запалювали свічки. На паркані повісили фото загиблих, імпровізований меморіал охороняла варта. У місті було оголошено день жалоби.

Нагадаємо, 25 вересня патрульна поліція зазнала втрат: у Дніпрі під час служби був застрелений 26-річний лейтенант, заступник командира роти Артем Кутушев. Його 36-річна напарниця, інспектор роти 4-го батальйону лейтенант Ольга Макаренко, дістала смертельні поранення.

За інформацією правоохоронців, трагедія сталася близько 9.30 в районі центрального автовокзалу. Екіпаж зупинив автомобіль «Сітроен», водій якого проїхав на червоне світло. Лейтенант Артем Кутушев повідомив водія, що перевірить його документи по базі. Той попросив не робити цього, а коли зрозумів, що перевірки не уникнути, дістав пістолет і здійснив декілька пострілів у правоохоронців. Випадковий свідок, водій маршрутки «Фольксваген», побачивши, що нападник тікає, відчайдушно спробував його заблокувати. Однак злочинець почав розстрілювати і мікроавтобус. Чоловік був змушений пропустити бандита.

26-річний Артем Кутушев від отриманих травм помер на місці події, а Ольгу Макаренко «швидка» відвезла до міськлікарні № 16. За життя пораненої жінки медики боролися декілька години. До операційної прибули найкращі хірурги міста. «Травми були тяжкі. Як потім виявилося, несумісні з життям. Три вогнепальні поранення з пошкодженням печінки, легень, хребта, спинного мозку», — повідомила заступник головного лікаря лікарні №16 Юлія Бердашенко.

Пугачов перебував у розшуку

Як стало відомо, злочинець боявся затримання не безпідставно. Це був 33-річний житель Тореза (Донецька область) екс-боєць батальйону «Торнадо» Олександр Пугачов. Як повідомили в Нацполіції, з 2015 року чоловік перебував у розшуку за тяжкі злочини. Серед них, за даними реєстру МВС, викрадення людей в складі злочинної групи, створення злочинної організації з метою вчинення особливо тяжких злочинів і зґвалтування групою осіб неповнолітнього. За даними правоохоронців, у рідному Торезі чоловік мав славу кримінального авторитета — був відомий під прізвиськом Пугач.

Щоб упіймати вбивцю, в Дніпропетровській і сусідніх областях одразу оголосили план «перехоплення». Вже згодом у поліції з’явилася інформація, що підозрюваний сховався у квартирі на перехресті вулиць Свердлова і Чичеріна. Там же виявили його автомобіль. У ЗМІ навіть поширились чутки, що Пугачов узяв у заручники людей. На щастя, інформація виявилася фейком. Щоправда, квартиру все ж штурмував спецназ. Однак убивцю там не знайшли.

Здався сам

Згодом злочинця таки вдалося затримати. Першим заявив про це на своїй сторінці у «Фейсбуку» міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. «Покидька, який убив поліцейських, затримали. Підозрюваного оперують в одній із лікарень Дніпра», — написав він.

Своєю чергою головний лікар обласної лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко повідомив ЗМІ, що Пугачов сам прийшов до медпрацівників. За його словами, він уже під іншим прізвищем попросив у них допомоги. Адже, як стало відомо, Артему Кутушеву вдалося поранити чоловіка у живіт. «До нас він прийшов за старою звичкою: в 2014 році Пугачов був поранений в АТО і отримував у нас допомогу. Лікарі побачили поранення від кулі, відправили його на томограф і викликали поліцію», — зазначив С. Риженко.

«За фактом подій у Дніпрі правоохоронці відкрили три кримінальні провадження: за статтею 262 Кримінального кодексу (викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем), статтею 115 (умисне вбивство) та статтею 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця)», — повідомив речник Нацполіції Ярослав Тракало.

Перший заступник глави Нацполіції Вадим Троян учора на брифінгу заявив, що підозрюваний перебуває під наркозом, лікарі витягли кулю із його живота. «Нещодавно його вивезли з операційної. Свою провину він не визнає і зазначає, що Пугачов — не його прізвище», — заявив він.

Він також зазначив, що зброю ще не знайдено, вилучили поки що тільки гільзи.

У 36-річної Ольги Макаренко залишилося двоє дітей. 26-річний Артем Кутушев загинув у день народження своєї доньки. В неділю їй виповнилося три роки. До служби в патрульній поліції чоловік працював у одній із військових частин. Колеги кажуть: він дуже любив свою роботу, пишався, що став поліцейським, і мріяв змінити ставлення українців до силовиків.

Коментар

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе: «Кожна людина повинна зрозуміти, наскільки професія поліцейського важлива, наскільки ці хлопці та дівчата кожен день ризикують своїм життям. Тому ми повинні в них повірити і повірити так, щоб вони зрозуміли, що за ними стоїть велика сила — суспільство і держава. Я знаю, що Управління патрульної поліції — це ніби велика родина, тут усі товаришують, і для нас це дуже велика втрата. Вічна пам’ять загиблим героям, які не злякалися і виконали свій службовий обов’язок».

Президент України Петро Порошенко: «Висловлюю співчуття сім’ям загиблих у Дніпрі. Злочинність кидає виклик усім нам. Тому маємо цінувати і поважати подвиг правоохоронців, які, ризикуючи життям, захищають Україну. Зло обов’язково має бути покаране».

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков: «Презумпція правоти поліцейського має стати соціальною нормою. Необхідно, аби суспільство прийняло цей імператив не як обмеження громадянських свобод, а як безумовне правило власної безпеки. При цьому право громадянина на оскарження дій поліцейського не буде обмежене будь-яким чином, а лише відстрочене на дуже короткий термін. Це висока відповідальність і високі права для поліції, але другого шляху побудови ефективної правоохоронної системи немає. Поліція, що реформується, повинна і буде отримувати більше прав і більше довіри суспільства. При цьому необхідно вдосконалювати професійність поліцейських сил, розширюючи і рівень їх компетентності, і відповідальності за забезпечення свобод. Повага до правил, законності і процедур. Презумпція правоти поліцейського повинна працювати, як це відбувається в Німеччині, США, Великій Британії, Франції, Італії, Канаді та багатьох інших країнах. Принцип «спочатку підкорись — потім оскаржуй» — один з інструментів побудови системи колективної безпеки західного світу. Я пропонуватиму парламентаріям імплементувати цю норму в законодавчому полі. Наразі до внесення на розгляд Верховної Ради готується пакет законодавчих ініціатив, де буде закріплено зазначений принцип».

За інформацією офіційного сайту МВС.