З початком бойових дій на Донбасі з’явилася необхідність соціального і правового захисту бійців, котрі стали на захист цілісності України. Проте заслуженого визнання доводилось чекати довго, а декому, оббиваючи бюрократичні пороги, — навіть доводити свою присутність на передовій. Натомість кабінетні начальники, вирушаючи у службове відрядження в зону АТО на декілька днів, перебуваючи в порівняно спокійних районах, без жодних проблем отримали пільгові статуси. Оформивши посвідчення, останні вбили двох зайців: і пільги отримали, і люстрації уникли. Про наявну проблему із фейковими «ветеранами» говорили давно, обіцяючи подолати «військовий туризм», проте домогтися зрушення вдалося лише зараз. Хоча, як зазначають активісти, зміни виявилися запізнілими, оскільки більш як за два роки антитерористичної операції всі, хто міг використати можливість для оформлення пільг, це зробили.


Отже, 16 вересня 2016 року набрали чинності зміни до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.


Нині статус учасника бойових дій надається особам у разі залучення їх до проведення антитерористичної операції на строк не менш як 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення.


Особам, які брали участь у виконанні бойових (службових) завдань в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником, у проведенні розвідувальних заходів, а також які отримали поранення, контузії, каліцтва, що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань, статус учасника бойових дій надається незалежно від кількості днів залучення їх до проведення антитерористичної операції.


Чи не позбавлятимуть статусу учасників бойових дій, які пробули в зоні АТО менше місяця? Про перегляд уже оформлених пільгових статусів не йдеться. Вищезазначеними змінами механізм такого перегляду не пропонуєтся, до того ж існує чітко визначений перелік підстав, за якими комісія може позбавити статусу учасника бойових дій.


Безумовно, встановлення критеріїв для оформлення статусу УБД є позитивним зрушенням, проте здається таким, що не подолало проблему «військового туризму», а лише тимчасово її вирішило.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

На сьогодні статус учасника бойових дій оформили понад 170 тисяч осіб. До внесення змін постановою уряду № 602 від 8 вересня 2016 р. для оформлення статусу учасника бойових дій у зоні АТО достатньо було пробути навіть один день. Нагадаємо, держава надає бійцям 75-процентну знижку плати за користування комунальними послугами, житлом, гарантує першочергове відведення земельних ділянок тощо.