Гідрологічна пам’ятка місцевого значення, одне зі 100 чудес природи України, Оконські джерела втрачають свою привабливість. Два колись потужні водяні фонтани, які пробивалися наверх крізь товщу невеличкого ставка, сьогодні ледь жебонять. А подорожні, які зазвичай зупинялися тут, аби вгамувати спрагу, розчаровано їдуть далі, так і не попивши смачної джерельної води. Вода зі спеціально відведеного для цієї мети патрубка лише капає.

Зменшення дебіту джерел мешканці села Оконськ пов’язують із діяльністю місцевого форелевого господарства і масштабним будівництвом, яке воно веде поруч із пам’яткою природи. Адже за їх життя такого з джерелами не траплялося. Хоча дехто пояснює аномалію засушливими літом та осінню.
Довідково. В 1930-х роках горловина колишнього Оконського джерела обвалилася, затуливши хід підземної ріки. У різних місцях села стали пробиватися менші джерельця. Бувало, що траплялося це просто в оселях селян Оконська, завдаючи їм чималого клопоту. Щоб урятувати ситуацію, на шляху основного водотоку пробурили три свердловини. В роки війни одну з них закидали камінням. Решта ж дві фонтанують і досі. У 1987-му дебіт свердловин становив 86 літрів на секунду. Цієї ж осені він скоротився чи не вдвічі. 

Волинська область.

 

 

 

На знімку: Оконські джерела вже майже не фонтанують.

Фото автора.