До початку бойових дій наша сім’я проживала в приватному будинку в невеличкому селищі Луганської області. Після переїзду на підконтрольну українській владі територію я оформила щомісячну адресну допомогу. Проте нещодавно УПСЗ повідомило мене, що ці кошти необхідно повернути, бо я не мала права на отримання грошової допомоги, оскільки при заповненні відповідної заяви не зазначила про наявність житлового приміщення, розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України. Проте будинок на сьогодні фактично не придатний для проживання, тому що є напівзруйнованим. Чи правомірно УПСЗ в судовому порядку намагається стягнути виплачені кошти (майже десять тисяч гривень)?


Ольга, Луганська область.

 

Структурному підрозділу управління праці і соцзахисту стає відомо про наявність у внутрішньо переміщеної особи нерухомого майна під час проведення перевірки інформації, зазначеної в заяві переселенця про призначення грошової допомоги. Таку інформацію УПСЗ отримують із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі відповідного запиту.


Відповідно до п. 6 Постанови № 505 від 01.10.2014 р. грошова допомога не призначається у разі, якщо будь-хто з членів сім’ї має у власності житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України, або районах проведення антитерористичної операції та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення.


Водночас житловим є опалюване приміщення, розташоване у надземному поверсі, призначене для цілорічного проживання, і яке відповідає санітарно-епідеміологічним вимогам щодо мікроклімату і повітряного середовища, природного освітлення, допустимих рівнів нормованих параметрів відносно шуму, вібрації, ультразвуку та інфразвуку, електричних та електромагнітних полів та іонізуючого випромінювання. З метою фіксації наслідків руйнування будинку, ви можете звернутися до органу місцевого самоврядування з проханням скласти акт обстеження майна з описом пошкоджень. Як доказ може бути використаний також технічний паспорт на будинок.


Відповідно до пункту 11 постанови, суми грошової допомоги, виплачені надміру внаслідок подання документів з недостовірними відомостями, повертаються уповноваженим представником сім’ї на вимогу уповноваженого органу. У разі відмови добровільного повернення надміру перерахованих сум грошової допомоги вони стягуються у судовому порядку. Отож, якщо на момент подачі заяви на отримання грошової допомоги ваш будинок, будучи напівзруйнованим, фактично перебував у непридатному для проживання стані, відсутні підстави для задоволення заяви УПСЗ.


Наталя ТИТАРЕНКО.