Виробництво біогазу в Рівному дасть можливість значно зменшити негативний вплив на навколишнє середовище, припиняться пожежі, істотно знизиться загазованість повітря в навколишніх населених пунктах. Іншим не менш важливим чинником є самі інвестиції в місто. Адже це дасть змогу створити нові робочі місця та отримати додаткові надходження до міського бюджету у вигляді сплати податків.

 

Ініціатором та інвестором проекту виступила група теплогенеруючих вітчизняних компаній, пробуривши перші свердловини для видобутку біогазу на одному з найбільших та найстаріших сміттєзвалищ у Західній Україні — Рівненському міському полігоні твердих побутових відходів. Реалізація цього проекту сприятиме розв’язанню екологічних проблем і попередить виникнення трагедій, схожих на ту, що сталася влітку нинішнього року на Грибовицькому сміттєзвалищі поблизу Львова.


Фахівці очікують, що повноцінний видобуток біогазу і виробництво електричної та теплової енергії розпочнеться в листопаді. А нині триває процес буріння свердловин. Загалом до кінця місяця їх планують пробурити 26 глибиною від 6 до 18 метрів. Інвестиції в проект становлять майже 1,5 мільйона євро. В Україні величезна проблема з побутовими відходами: приблизно 40 тисяч сміттєзвалищ. І якщо ми не хочемо опинитися під товстим шаром сміття, потрібно переймати кращий європейський досвід — будувати блочно-модульні теплоелектростанції, як у Рівному, відкривати сміттєпереробні заводи, переконують виконавці проекту.


Справді, у всьому цивілізованому світі побутові відходи використовуються як джерело енергії. Зокрема, в Європі за рік із побутових відходів у середньому виробляється 31 мільярд кВт-год. електроенергії та 67 мільйонів Гкал теплової енергії, що дає змогу забезпечити енергоресурсами понад 14 мільйонів жителів.


А в Україні й надалі відбувається безконтрольне вивезення сміття, яке лежить мертвим вантажем і забруднює повітря, ґрунт, водойми. І хоча приватні інвестори звернули увагу на цю сферу, реалізованих проектів практично немає. Цей новий досвід учасники проекту планують масштабувати як мінімум на декілька регіонів і стати одними з тих, хто змінить уяву людей про переробку сміття.


Вл. інф.