У Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я відбувся круглий стіл на тему «Антибіотикорезистентність та інфекційний контроль». У заході брали участь народні депутати, урядовці, представники адміністрації Президента, обласних державних адміністрацій, медичних установ, громадських організацій та науковці.


Учасники засідання звернули увагу на те, що стійкість бактерій до антибіотиків (антибіотикорезистентність, antіmіcrobіal resіstance — AMR) зростає з кожним роком. Причиною цього стало надмірне і безконтрольне застосування відповідних речовин у медицині, ветеринарії та сільському господарстві, а також їх потрапляння в ґрунт і воду.

 


Всесвітня організація охорони здоров’я проводить глобальну кампанію «Антибіотики: використовуйте обережно!», яка закликає громадськість, уряди, працівників охорони здоров’я та сільського господарства вживати заходів для вирішення цієї нагальної проблеми. За ініціативою ВООЗ другий Всесвітній тиждень правильного застосування антибіотиків буде проведено з 14 по 20 листопада цього року. Акція спрямована на підвищення обізнаності зазначеної проблеми та на пропаганду правильного використання органічних речовин.


Крім того, держави—члени ООН взяли на себе зобов’язання розробити національні плани дій з протидії стійкості мікроорганізмів до антимікробних препаратів на основі глобального плану, представленого ВООЗ у 2015 році (World Health Organіzatіon Global Actіon Plan to tackle antіmіcrobіal resіstance).


За оцінкою експертів Європейського центру профілактики та контролю захворювань, в Україні наразі відсутня національна стратегія або ефективні програми епідеміологічного нагляду і контролю за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги. За статистикою, щороку в нашій країні реєструються майже сім тисяч випадків внутрішньолікарняної інфекції.


Для комплексного вирішення зазначених проблем нагальною є розробка Національної стратегії та плану дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради 


України.