Жителів міст можна привітати. Головна і приємна подія минулого тижня — на значній території країни стартував опалювальний сезон. Уперше в історії незалежної України він розпочався з огляду на температурний режим, а не за календарним принципом, — відрапортував віце-прем’єр Геннадій Зубко, який водночас ще й міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Він розповів, що сезон успішно розпочали на Волині, Хмельниччині, Житомирщині, Черкащині, Рівненщині, Івано-Франківщині, Сумщині, Тернопільщині, де станом на 15 жовтня підключення до тепла об’єктів соціальної сфери та житлових будинків становить від 90 до 100 відсотків. Але хоча за вікном деінде вже примерзає, поздоровити поки що можна не всіх. Бо, загалом по країні, як пояснив Г. Зубко, цей показник сягає 70 відсотків за стовідсоткової технічної готовності систем до опалювального сезону. «Розпочато опалювальний сезон й на Луганщині, але у Лисичанську та Рубіжному він має бути прискорений».

 

Водночас віце-прем’єр повідомив, що є проблеми в окремих населених пунктах, зокрема тих, де теплопостачальні підприємства перебувають в оренді. «Так, наприклад, у Ніжині, що на Чернігівщині, лікарні, школи, житлові та адміністративні будинки досі не підключено до опалення. Причина — службова халатність керівництва місцевого підприємства ТОВ «Ніжинтеплокомуненерго» та відсутність належного контролю з боку місцевої влади.

Така халатність має тягнути за собою відповідальність, і не лише адміністративну, а й кримінальну», — наголосив Геннадій Зубко, повідомляє Урядовий портал.


У підсумку, хоч нам і розповідають, що старт видався оптимістичнішим, ніж завжди, та з вищевикладеного напрошується висновок: початок опалювального сезону знову нагадує температуру у шпиталі. У когось із хворих наміряли 35 градусів, у когось — 37, у когось — 38. Але в середньому — тридцять шість і шість. Погодьтеся, коли у квартирі зуб на зуб не потрапляє, її мешканцям не до з’ясувань, який чиновник винен і хто кого до відповідальності притягатиме. Тут насамперед думаєш, як його зігрітися і не «загриміти» на лікарняне ліжко. Адже з настанням холодів почався не лише опалювальний, а й епідеміологічний сезон. За останні два тижні зафіксовано 153 тисячі випадків захворювань на ГРВІ.


А тут ще можливість погіршення погодних умов у будь-який час протягом опалювального сезону, незважаючи на обнадійливі прогнози синоптиків на осінньо-зимовий період.


Коментуючи заяви «критиканів та популістів» щодо загроз опалювальному сезону, глава уряду Володимир Гройсман запевнив у контрольованості ситуації: «Все буде абсолютно добре. В оселях буде тепло. Ситуація контрольована, і жодних відхилень ми не допустимо».


З приходом холодів ми припинили закачування газу до сховищ та почали звідти його відбір. Загалом вдалося накопичити 14,75 млрд. куб. м блакитного палива. Хоча уряд доручав «Нафтогазу» збільшити обсяги до 17 мільярдів. З такою кількістю було б спокійніше, адже є проблеми з вугіллям. До 1 листопада на складах ТЕС і ТЕЦ, згідно з планами Кабміну, його мало б бути 2,8 млн. тонн. У наявності лише трохи більш як половина. Нестачу перекриватимемо за рахунок струму з атомних електростанцій.


Утім, усе залежить від того, наскільки морозною буде зима. Власне, минулого року вона була м’яка, то й з меншими запасами газу опалювальний сезон пройшли більш-менш вдало. Тож і цього разу сподіватимемося на краще. На користь того, що батареї будуть швидше теплими, ніж холодними, — сьогоднішнє засідання Ради директорів Світового банку. На ньому мають розглянути питання надання Україні кредитних гарантій на 500 млн. доларів. Кошти призначені на придбання природного газу для проходження нами опалювального сезону.


Ще одне тонке місце з настанням холодів — дороги. «Шляховики готові вже сьогодні виходити і прибирати сніг, якщо він випаде. Майже на 100 відстоків готова вся дорожня зимова техніка. Запаси солі та фрикційних матеріалів є на два місяці майже в усіх регіонах. Пункти обігріву та відстою автотранспорту готові до роботи на всіх автомагістралях країни», — цитує голову державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України» Артема Гриненка прес-служба.


І хотілося б завершити цей матеріал на оптимістичній ноті, але чи залишилися ще люди, які в нас вірять шляховикам, — питання (нині йдеться про тих, котрі ремонтують дороги). На столичному Південному мосту асфальт міняють уже кілька місяців. Зранку, щоб здолати переправу, в багаточасових пробках збираються тисячі автівок. Скільки часу марно витрачено, скільки бензину?! А ремонтники, знай собі, лише зсувають дату завершення робіт!


Думається, в кожного читача є свої шляхи і свої приклади.

 

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що тільки вчора у другій половині дня в Ніжині мали запрацювати котельні для опалювання житлового фонду. Про це нашому чернігівському власкору Василю Чепурному повідомив секретар міської ради Валерій Сологуб.