Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки й оборони до комітетів Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації з оборони й безпеки, Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації з оборони
Шановні колеги!
Працюючи в комітетах, які за парламентською лінією відповідають за сектор безпеки й оборони наших країн, ми і ви, як ніхто, розуміємо рівень загроз, пов’язаних з нинішнім конфліктом в Автономній Республіці Крим між Україною та Російською Федерацією. Від наших позицій чималою мірою залежить можливість перевести розв’язання цього конфлікту в русло мирного діалогу, а також багато в чому залежить, як діятимуть у цьому плані парламенти наших країн.
Ми переконані, що немає питань, щодо яких неможливий діалог. Ми пропонуємо розпочати таку розмову, залишивши за її рамками ключове питання про територіальну цілісність України — це те питання, яке не підлягає обговоренню.
Переконані, що російська сторона також неухильно дотримується тези про те, що питання територіальної цілісності Російської Федерації не є предметом переговорів хоч би з ким. Усе інше може бути предметом переговорів, для цього потрібне припинення демонстрації сили.
Пропонуємо встановити мораторій на ескалацію напруженості, розпочати діалог на рівні парламентських комітетів, шукати рішення на основі мирних і правових методів. Ми готові до таких зустрічей у Москві, у Криму, будь-якому іншому місці, оскільки ми, а також певні, що й ви, не допускаємо навіть думки про воєнний конфлікт між нашими країнами, між українським і російським народами.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки й оборони Володимир ЛИТВИН.