Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності вирішив звернутися до Президента України з проханням звільнити Голову Національного банку Валерію Гонтареву із займаної посади. Таке рішення члени комітету ухвалили на засіданні 18 жовтня.

 

За словами голови комітету Сергія Рибалки, підставою для звільнення Голови НБУ має бути пункт 6 частини 8 статті 18 Закону України «Про Національний банк України» — «втрата бездоганної ділової репутації».


«Це рішення — логічний результат двох років наших зусиль налагодити конструктивну співпрацю з діючим керівництвом НБУ. У парламентсько-президентській республіці керівник центрального банку просто зобов’язаний співпрацювати з вищим законодавчим органом. Без конструктивної взаємодії з парламентом та урядом неможливо вивести вітчизняну економіку та фінансову систему з однієї з найбільших криз у світі за останніх 50 років», — сказав Сергій Рибалка. Він також зазначив, що та кількість претензій, що накопичилася у професійному середовищі та в усьому суспільстві до діяльності Національного банку, «не залишає іншого виходу, як звільнення керівника НБУ». У парламентському комітеті також звинуватили очільницю НБУ в тому, що вона систематично нехтує запрошенням на засідання комітету. Із такими звинуваченнями на адресу В. Гонтаревої під час засідання погоджувальної ради в понеділок, 17 жовтня, виступив і позафракційний народний депутат Сергій Тарута.


У свою чергу в прес-службі НБУ спростували заяви про те, що В. Гонтарева нехтує засіданнями профільного парламентського комітету, і назвали «спекуляцією» інформацію про те, що засідання фінансового комітету 4 жовтня не відбулося з огляду на відсутність Голови НБУ Валерії Гонтаревої. «Засідання комітету не відбулося з незалежних від НБУ причин, — ідеться в повідомленні регулятора. — За останніх 12 місяців представники НБУ 28 разів брали участь у засіданнях комітету. Двічі засідання комітету проходили за участю Голови НБУ, 17 разів брали участь в засіданні комітету заступники Голови, дев’ять разів Національний банк на засіданнях комітету представляли директори департаментів та профільні фахівці. Представники Національного банку України висловлюють свою готовність й надалі брати активну участь у засіданнях комітету, щоб відповісти на всі запитання депутатів».