Днями Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів виїзні слухання в Київському міському дозвільному центрі. Захід відбувся за підтримки Програмами розвитку ООН в Україні, Проекту «Реформа управління на сході України», Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) «RADA: підзвітність, відповідальність, демократичність». Народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства, експерти обговорили питання реалізації законодавства про адміністративні послуги.

 

Перший заступник голови комітету Олена Ледовських зазначила, що вибір місця проведення заходу не є випадковим, оскільки Київський міський дозвільний центр — один із кращих зразків організації надання адмінпослуг.


До того ж, за її словами, слухання за відповідним напрямом роботи комітет вже проводив. Уперше це відбулося в грудні минулого року у Вінниці. А в березні цього року в Рівному провели круглий стіл з обговорення практики впровадження Закону «Про адміністративні послуги». «Можу констатувати, що, незважаючи на зроблені системні кроки органів державної влади та органів місцевого самоврядування стосовно децентралізації надання адмінпослуг, існують проблеми, зокрема, у взаємовідносинах між Центрами надання адміністративних послуг (ЦНАП) і окремими центральними органами виконавчої влади. Також є питання законодавчого врегулювання», — сказала парламентарій.


Голова Державного агентства з питань електронного врядування України Олександр Риженко розповів, що наприкінці липня ООН оприлюднила черговий рейтинг розвитку електронного врядування. Україна за два роки піднялась на 25 позицій. Позитивного результату вдалося досягти завдяки розвитку таких напрямків, як електронні послуги і закупівлі, відкриті дані тощо. «Водночас розуміємо: більшість планів з їх впровадження, стандартизації нині перебуває на папері. Саме тому серед пріоритетів — створення умов для надання адміністративних послуг в електронній формі відповідно до 20 базових напрямів ЄС», — зазначив він.


Представник Міністерства економічного розвитку і торгівлі Олександр Каменчук повідомив, що уряд створив пілотну версію єдиного державного порталу адмінпослуг. Там уже можна отримати деяку допомогу Мінекономрозвитку, Держбудінспекції. Проводиться робота над інтеграцією з іншими центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.


Також, наголосив він, уряд здійснює стандартизацію реєстру адмінпослуг. До цієї роботи залучатимемо експертів, оскільки виникає велика кількість питань стосовно отримання відповідної допомоги, яка в законі не передбачена, але потрібна для громадян, бізнесу. Приміром, на сьогодні законодавством не врегульована видача пенсійного посвідчення. Виникає питання: як і коли його видавати?


Крім того Олександр Каменчук зауважив, що в органів місцевого самоврядування виникають проблеми з фінансуванням ЦНАП. «Хоча Верховна Рада, уряд підтримали децентралізацію коштів за надання адмінпослуг, проте не всі місцеві органи влади виділяють необхідну кількість грошей на утримання відповідних центрів», — підкреслив урядовець.


ДОВІДКОВО

Нині запущено по шість послуг у галузі будівництва (ліцензії, початок спорудження та введення в експлуатацію) і в земельній сфері (витяги із земельного кадастру, реєстрація ділянок тощо), по одній — в екологічній (реєстрація відходів) і соціальній (призначення субсидій). Наступного місяця планується запровадження послуги щодо надання допомоги при народженні дитини, яку можна буде оформити в електронному вигляді.