У прикарпатському місті Долина 2007 року було закрито останню котельню централізованого опалення. Відтоді і розпочалась справжня енергоефективна революція, спрямована на економний комфорт.

 

Керівник команди підтримки програми Ян Едвін Ваандерс разом із журналістами піднявся на дах дитсадка, щоб на власні очі переконатися в добротності сонячних батарей.


Люди, довірившись владі, погодилися на співпрацю і не помилилися. Щоправда, як стверджує міський голова Володимир Гаразд, подолати місцевий менталітет було аж ніяк не просто. Свого часу місто серед перших в Україні (2008 рік) приєдналось до європейської ініціативи «Угода мерів» та до 2020 року зобов’язалось на 20 відсотків: зменшити споживання традиційних джерел енергії, викиди вуглекислого газу в довкілля та збільшити генерацію альтернативної енергії.


Розпочали з напрацювання плану сталого енергетичного розвитку та впровадження енергозберігаючих технологій. Спочатку обходилися своїми силами, точніше коштами. А потім навчилися писати проекти, брали участь у міжнародних конкурсах і вигравали їх. За неповний десяток літ було утеплено та замінено вікна у п’яти дитячих садочках та майже у всіх (90 відсотків) медичних закладах. Паралельно в бюджетних установах тривала термічна модернізація та заміщення газу на відходи з деревини. До процесу керівництво міста вирішило залучити ще один сектор, який, за словами Володимира Гаразда, є досить складним, але з великим потенціалом для енергозбереження та залучення інвестицій.


Мова про міські багатоповерхівки. Якісно утеплити такі будинки — справа не з дешевих. До того ж мало не завжди умови грантодавців передбачають співфінансування робіт як із місцевих бюджетів, так і громадян. Було нелегко, проте роз’яснювальна робота, зустрічі та спілкування з мешканцями міста дали результат. Сьогодні Долина впроваджує один із найбільш масштабних проектів одномоментної термомодернізації житлового фонду не лише в Україні, а й, як стверджують експерти, у всій Східній Європі. За кошти гранту Європейського Союзу в сумі 23 мільйони гривень у місті вже утеплено 15 багатоповерхівок, ще 20 поповнять їх кількість до завершення проекту. Загалом обсяг термопокриття становить 25 тисяч квадратних метрів фасадної площі. З міського бюджету на роботи виділено майже 8 мільйонів гривень, частка мешканців становить 20 відсотків: залежно від метражу квартири середній одноразовий внесок — 4—6 тисяч гривень.


Тож і не дивно, що ознайомитися з таким позитивним прикладом співпраці влади, громади та міжнародних інституцій приїхали керівники з багатьох малих міст України та було організовано прес-тур для представників ЗМІ.


Днями там відбувся інформаційний семінар «Досвід міста Долини в реалізації проектів із термомодернізації житлових будівель», який реалізовується за фінансової підтримки програми Європейської Комісії «Демонстраційні проекти — Угода мерів» (CoM-DeP). У рамках семінару фахівці проекту та представники міської ради ділилися досвідом утеплення житлових будинків, ознайомилися з технічною інформацією про виконані роботи і, що найцікавіше, організували екскурсію на вже готові об’єкти, де можна було поспілкуватися із власниками квартир та дізнатися, як змінилися умови проживання в їхніх оселях. Долиняни, які вже встигли перезимувати в будинках у «кожусі», стверджували, що в помешканнях стало не тільки тепліше й комфортніше, а й зменшились витрати на їх обігрів. Тож за вкладеними грошима не шкодує ніхто.


Учасники прес-туру також завітали до дитячого садочка «Золота рибка», на даху якого встановлено сонячні батареї. Колись 200 вихованців закладу могли користуватися гарячою водою тільки в опалювальний період, тепер для них це вже не розкіш. Про тепло годі й казати. За словами завідувачки Оксани Коваленко, ще кілька років тому взимку в садку температура повітря була 8—14 градусів, 18 — найбільше. Після модернізації (будівля також утеплена й замінено вікна) тепло тримається на позначці 22—23 градуси. До слова, енергією сонця користуються ще два долинські ДНЗ «Росинка» та «Сонечко».


Для обслуговування такого об’єму робіт, а головне, для швидкості процесу, в рамках проекту працює муніципальний Центр енергоаудиту. Його працівники завдяки спеціальному обладнанню здійснили базове енергетичне обстеження всього житлового фонду. Також надають безплатні консультації городянам, радять, які будівельні матеріали слід придбати, та проводять зустрічі із школярами на тему енергоощадності.


Активним учасником семінару був також керівник команди підтримки програми Європейської Комісії «Демонстраційні проекти — Угода мерів» Ян Едвін Ваандерс. Долина стала її підписантом ще 2009 року, є активним учасником угоди, і сьогодні гість високо оцінив досягнення міста і ставить його за приклад іншим малим муніципалітетам та стверджує, що з «Долиною працювати — одне задоволення, починаючи від керівництва і закінчуючи її мешканцями».


У свою чергу Володимир Гаразд запевнив, що Долина відкрита для всіх і готова ділитися досвідом.

 

Володимир Гаразд та Ян Едвін Ваандерс (зліва направо).

 

ДОВІДКОВО 

 

Володимир Гаразд головує в Долині з 2006 року (переобирався 2010-го та 2015-го). Член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів. Виступив одним із засновників та ідейним натхненником створення і розвитку Асоціації «Енергоефективні міста України», котра налічує понад сорок великих і малих міст. Починаючи з 2009 року чотири рази одноголосно обирався колегами — міськими головами на громадську посаду президента асоціації. Із 2011-го — член науково-експертної ради з оцінки реформ у сфері енергоефективності, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, а з 2014 року — член Громадської ради при Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України. Організатор та учасник численних форумів з енергозбереження, залучення інвестицій, децентралізації, електронного врядування, відкритого міста, управління та місцевого розвитку.



Івано-Франківська область.


Фото надано прес-службою

 Долинської міської ради.